Ervaringen met afstandsonderwijs
Hier kun je je ervaringen delen in het licht van één of meerdere van de volgende thema’s:
- Cognitieve leerfuncties: hoe houd je in de gaten of leerlingen de leerstof snappen, welke fouten ze maken? Maar ook wat er goed gaat? Ook hoe begeleid je dat, welke opdrachten geef je, hoe geef je op afstand feedback op het aangeleverde werk op een manier dat dat uitnodigt tot verder leren?
- Affectieve leerfuncties: hoe kom je erachter wat leerlingen vinden van hetgeen ze moeten doen, in welke mate ze zich ervoor inzetten? En ook: hoe houd je het leren voor leerlingen leuk, interessant en zinvol? Hoe inspireer je de leerlingen op afstand?
- Metacognitieve leerfuncties: hoe weet je of leerlingen snappen wat de bedoeling is, of het hen lukt om het werk voor het eigen vak, maar ook in het algemeen, te plannen en te structureren? Hoe bewaak je de hoeveelheid en de omvang van het werk; hoe help je de leerlingen om te structureren?
- Psychologische basisbehoefte: hoe houd je zicht op de behoefte van leerlingen aan zelfstandigheid, autonomie en/of verbinding? Hoe voorzie je in die behoefte? Hoe zorg je voor contact? Welke keuzes laat je aan de leerlingen en welke niet?
Of misschien heb je wel een ander thema waarover jij of je collega’s en de leerlingen ervaringen willen delen. Beschrijf hieronder je ervaring. We zijn benieuwd naar wat er gebeurde, wat de reacties waren en hoe je daarop terugkijkt.
Je kunt je ervaringen in onderstaand formulier invullen. De verhalen maken we voor iedereen zichtbaar. Jij bepaalt of je naam erbij mag staan. We hopen zo in een rijke en inspirerende ervaringsbasis te kunnen voorzien.
Zodra wij voldoende ervaringen hebben verzameld, zullen wij kijken hoe we daar meer overstijgend do’s en don’ts uit kunnen afleiden. We behouden ons het recht voor zo nu en dan een ‘parel’ aan te wijzen; een ervaring die we extra in het zonnetje zetten. Ook behouden we ons het recht voor ongepaste of onzinnige reacties te verwijderen.
Hoewel de oproep gericht is aan docenten, zijn ook mentoren, schoolleiders, ouders en zeker ook leerlingen welkom in het delen van hun ervaringen! Dank alvast voor het delen!
N.B. De velden met een rood sterretje moeten worden ingevuld. Wanneer je een antwoord open wilt laten, vul dan in ‘n.v.t.’ of ‘-‘. Je email-adres maken we niet zichtbaar voor anderen.