Het debat over Curriculum.nu vindt vandaag plaats in de Tweede Kamer. Gert Biesta kan niet aanwezig zijn, maar heeft zijn input schriftelijk ingediend bij de Tweede Kamercommissie en bij Didactief Online. Het curriculum is wel aan vernieuwing toe, schrijft hij, maar het huidige voorstel is nog onvoldoende doordacht.

Curriculumtheorie ontbreekt, en meer belangrijk een onderliggend onderwijsconcept. De verdeling van een toekomstig curriculum in 70% en 30% zal vastlopen. Persoonsvorming ten slotte, moet geen leergebied worden. De crux van Biesta’s inbreng: ‘Als samenleving dienen we het minimale ‘waartoe’ van al het onderwijs te formuleren, en van daaruit wordt het pas mogelijk kerndoelen, eindtermen, referentieniveaus en een kerncurriculum te formuleren. Het is aan de school om daar een meer ambitieus en meer omvattend ‘waartoe’ aan toe te voegen of overheen te leggen.

‘De voorstellen van curriculum.nu zijn mijns inziens vooral waardevol voor de impuls die ze hebben gegeven aan de discussie over de inhoud van het onderwijs, inclusief de aandacht voor de aansluiting tussen primair en voortgezet onderwijs. Ofschoon sommige bouwstenen al verdacht veel op kerndoelen en eindtermen beginnen te lijken, is het van belang die stap niet te snel te zetten. Mijns inziens is er eerst een stap ‘terug’ nodig – naar het omkaderende onderwijsconcept – om vervolgens in de ene richting de verdere ontwikkeling van curricula ter hand te kunnen nemen en in de andere richting aan bijstellen en herformuleren van kerndoelen en eindtermen te kunnen werken. Deze stappen moeten helder van elkaar onderscheiden blijven.’ (Overgenomen van Didactief Online.)

Lees verder op Didactief Online:

https://didactiefonline.nl/blog/blonz/gert-biesta-over-de-voorstellen-van-curriculumnu

2
Reageer op dit artikel (niet anoniem)

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
2 Volgers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Patrick UbagsSaskia Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Abonneren  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Saskia
Gast
Saskia

Hetgeen Gert Biesta beschrijft, is precies de status van de curriculumvoorstellen die nu voorliggen in de Tweede Kamer. Alle genuanceerde kritische geluiden kunnen helpen om het vervolgproces vorm te geven. Curriculumtheorieën beschrijven grotendeels de uitvoering van een macrocurriculum (de huidige voorstellen van Curriculum.Nu) op school- en klasniveau. Het is van belang dat deze stap van macrocurriculum naar schoolniveau zorgvuldig gemaakt kan worden en dat de Tweede Kamer de minister verstandige adviezen meegeeft voor de vormgeving van dit proces. Hopelijk is dit geluid ook duidelijk geworden bij de technische briefing en hoorzitting die woensdag 15 januari heeft plaatsgevonden.

About Dick van der Wateren

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. Op het ECL in Haarlem heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk begonnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

Category

onderwijs

Tags

, ,