Hier volgt een klein vakantieblogje als reactie op twee artikelen in Dagblad De Limburger van 1 augustus.

Voorpagina

Mens, wat oneerlijk! Te gek voor woorden! De pabo eist dat leraren in het basisonderwijs fatsoenlijk Nederlands kunnen spreken en schrijven (en misschien zelfs ook de regels van grammatica en syntaxis kennen), in staat zijn om te rekenen op het niveau van groep 8 of hoger, en boven op dat alles iets weten van de Nederlandse geschiedenis. En omdat ze dat niet kunnen haken studenten van de opleiding af of beginnen ze zelfs er niet aan. Absurd! Wat een betutteling! [Is er een sarcasme emoji?]

Volgens Henk Verheijde, secretaris van het Landelijk Overleg Lerarenopleiding Basisonderwijs, zo “winnen wij de strijd tegen het lerarentekort niet”. Charlotte Stekketee. die leerkracht in het basisonderwijs wil worden zegt: “Ik vind het maar krom. Er staan door het lerarentekort zelfs ouders voor de klas, en ik moet stoppen alleen omdat ik de rekentoets niet haal”.

Pagina 10

Maar welke strijd winnen wij als wij leerkrachten hebben die geen fatsoenlijk Nederlands kunnen spreken en schrijven maar Nederlands aan onze kinderen moeten leren, met leerkrachten die niet kunnen rekenen op het niveau van groep 8 maar rekenonderwijs aan die kinderen moeten geven, en met leerkrachten die ons vaderlandse geschiedenis niet kennen maar burgerschapsonderwijs moeten verzorgen? Waarom is het krom dat wij verwachten dat een aanstaande leerkracht kan rekenen?

Houd nou een keertje op met dat gezeuren pak het probleem aan waar het eigenlijk ligt. Zorg dat afgestudeerde havisten en mbo’ers taal, rekenen, geschiedenis en natuur/techniek kennen en kunnen. Als wij dit doen, dan zijn toelatingstoetsen niet meer nodig en is de kans ook groot dat het onderwijs aan onze kinderen beter wordt.

5 1 vote
Article Rating
Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments

About Paul Kirschner

Nederlands: Prof. dr. Paul A. Kirschner, dr.h.c. is Universiteishoogleraar en hoogleraar Onderwijspsychologie aan de Open Universiteit. Hij is ook Visiting Professor Onderwijs met een leerstoel in Leren en Interactie in de Lerarenopleiding aan Oulu University (Finland) waar hij ook een Eredoctoraat heeft (doctor honoris causa). Hij is een internationaal erkende expert op zijn gebied en heeft zitting gehad in de Onderwijsraad in de periode 2000-2004 en is lid van de Wetenschappelijk Technische Raad van SURF. Hij is Fellow of the American Educational Research Association (AERA; NB de eerste Europeaan aan wie deze eer werd toegekend), de International Society of the Learning Sciences (ISLS) en van de Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Science of the Royal Dutch Academy of Sciences (NIAS-KNAW). Hij was President van de International Society for the Learning Sciences (ISLS) in de periode 2010-2011. Hij is Hoofdredacteur van de Journal of Computer Assisted Learning en Commissioning Editor van Computers in Human Behavior, en hij is auteur van Ten steps to complex learning (Routledge/Erlbaum). Hij schrift ook regelmatig voor Didactief (de kolom KirschnerKiest over wat docenten kunnen met wetenschappelijke resultaten). Hij is ook medeauteur van het boek Jongens zijn slimmer dan meisjes XL (EN: Urban Myths about Learning and Education). Hij wordt gezien als expert op veel gebieden en vooral computerondersteund samenwerkend leren (CSCL), het ontwerpen van innovatieve, elektronische leeromgevingen, mediagebruik in het onderwijs en het verwerven van complex cognitieve vaardigheden. English: Paul A. Kirschner (1951) is Distinguished University Professor and professor of Educational Psychology at the Open University of the Netherlands as well as Visiting Professor of Education with a special emphasis on Learning and Interaction in Teacher Education at the University of Oulu, Finland where he was also honoured with an Honorary Doctorate (doctor honoris causa). He was previously professor of Educational Psychology and Programme Director of the Fostering Effective, Efficient and Enjoyable Learning environments (FEEEL) programme at the Welten Institute, Research Centre for Learning, Teaching and Technology at the Open University of the Netherlands. He is an internationally recognised expert in the fields of educational psychology and instructional design. He is Research Fellow of the American Educational Research Association and the Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Science. He was President of the International Society for the Learning Sciences (ISLS) in 2010-2011, member of both the ISLS CSCL Board and the Executive Committee of the Society and he is an AERA Research Fellow (the first European to receive this honour). He is currently a member of the Scientific Technical Council of the Foundation for University Computing Facilities (SURF WTR) in the Netherlands and was a member of the Dutch Educational Council and, as such, was advisor to the Minister of Education (2000-2004). He is chief editor of the Journal of Computer Assisted Learning, commissioning editor of Computers in Human Behavior, and has published two very successful books: Ten Steps to Complex Learning (now in its third revised edition and translated/published in Korea and China) and Urban Legends about Learning and Education (also in Dutch, Swedish, and Chinese). He also co-edited two other books (Visualizing Argumentation and What we know about CSCL). His areas of expertise include interaction in learning, collaboration for learning (computer supported collaborative learning), and regulation of learning.

Category

onderwijs

Tags

, ,