Op de site van Leren & Innoveren van Martin Groenewegen van der Weijden, culinair docent op het Albeda College, te Rotterdam vond ik het volgende tabel en dacht om het met jullie te delen (met zijn goedkeuring). Zeer interessant hieraan, m.i. is dat hij de dichotomie leraar centraal – leerling centraal doorbreekt door het leren centraal te stellen.

Leraar staat centraal Leerling staat centraal Leren staat centraal
‘traditionele’ onderwijs ‘nieuwe leren’
De leraar geeft zijn vak en draagt in een klassikale situatie zijn kennis voor De school biedt interdisciplinair onderwijs aan en stelt kennisbronnen aan de leerling ter beschikking Leraar zorgt voor mentaal model bij leerling en begeleidt de leerling bij actief omgaan met de leerstof
De leerkracht bepaalt de leerdoelen en criteria Leerlingen formuleren hun eigen leerdoelen Samen worden doelen gesteld die gebaseerd zijn op praktijk- en maatschappijervaringen
Identificeren, definiëren en memoriseren, automatiseren Metacognitieve vaardigheden zoals informatiezoek-vaardigheden, communiceren, samenwerken Leren en transfer staan centraal: identificeren, definiëren, memoriseren, automatiseren, metacognitieve vaardigheden
Gericht op lagere orde vaardigheden Hogere orde vaardigheden Lagere en hogere orde vaardigheden
Instructionele aanpak door de leraar bepaald Instructionele aanpak vooral zelfsturing en zelforganisatie Instructionele aanpak is een mix en sterk afhankelijk van niveau van leerling en context
Les is voor gemiddelde student Les is toegesneden op individu Les is vanuit een context toegesneden op afwijkingen naar beneden, het gemiddelde en afwijkingen naar boven
Traditionele toets Assessment met peer en zelfbeoordeling Traditioneel en nieuwe vormen van assessment, meer variatie door formatief en summatief toetsen
Student heeft verwachtingen dat leraar het wel weet en stuurt Student heeft eigen verantwoordelijkheid zelfsturing en zoekt hulp bij de leraar Afwisseling tussen sturing en zelfverantwoordelijkheid
De lerende als passieve consument De lerende als actieve kenniszoeker De lerende als gemotiveerde individu
Onderwijsvormen gericht op student die in de klas zit Onderwijsvormen gericht op individueel studie en samenwerken met behulp van ICT Onderwijsvormen gericht op klassikale setting, individuele studie en samenwerking
Leraar is onderwijsgevende Leerkracht is coach en facilitator Leraar is onderwijsmakende

 

0 0 votes
Article Rating
Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments

About Paul Kirschner

Nederlands: Prof. dr. Paul A. Kirschner, dr.h.c. is Universiteishoogleraar en hoogleraar Onderwijspsychologie aan de Open Universiteit. Hij is ook Visiting Professor Onderwijs met een leerstoel in Leren en Interactie in de Lerarenopleiding aan Oulu University (Finland) waar hij ook een Eredoctoraat heeft (doctor honoris causa). Hij is een internationaal erkende expert op zijn gebied en heeft zitting gehad in de Onderwijsraad in de periode 2000-2004 en is lid van de Wetenschappelijk Technische Raad van SURF. Hij is Fellow of the American Educational Research Association (AERA; NB de eerste Europeaan aan wie deze eer werd toegekend), de International Society of the Learning Sciences (ISLS) en van de Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Science of the Royal Dutch Academy of Sciences (NIAS-KNAW). Hij was President van de International Society for the Learning Sciences (ISLS) in de periode 2010-2011. Hij is Hoofdredacteur van de Journal of Computer Assisted Learning en Commissioning Editor van Computers in Human Behavior, en hij is auteur van Ten steps to complex learning (Routledge/Erlbaum). Hij schrift ook regelmatig voor Didactief (de kolom KirschnerKiest over wat docenten kunnen met wetenschappelijke resultaten). Hij is ook medeauteur van het boek Jongens zijn slimmer dan meisjes XL (EN: Urban Myths about Learning and Education). Hij wordt gezien als expert op veel gebieden en vooral computerondersteund samenwerkend leren (CSCL), het ontwerpen van innovatieve, elektronische leeromgevingen, mediagebruik in het onderwijs en het verwerven van complex cognitieve vaardigheden. English: Paul A. Kirschner (1951) is Distinguished University Professor and professor of Educational Psychology at the Open University of the Netherlands as well as Visiting Professor of Education with a special emphasis on Learning and Interaction in Teacher Education at the University of Oulu, Finland where he was also honoured with an Honorary Doctorate (doctor honoris causa). He was previously professor of Educational Psychology and Programme Director of the Fostering Effective, Efficient and Enjoyable Learning environments (FEEEL) programme at the Welten Institute, Research Centre for Learning, Teaching and Technology at the Open University of the Netherlands. He is an internationally recognised expert in the fields of educational psychology and instructional design. He is Research Fellow of the American Educational Research Association and the Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Science. He was President of the International Society for the Learning Sciences (ISLS) in 2010-2011, member of both the ISLS CSCL Board and the Executive Committee of the Society and he is an AERA Research Fellow (the first European to receive this honour). He is currently a member of the Scientific Technical Council of the Foundation for University Computing Facilities (SURF WTR) in the Netherlands and was a member of the Dutch Educational Council and, as such, was advisor to the Minister of Education (2000-2004). He is chief editor of the Journal of Computer Assisted Learning, commissioning editor of Computers in Human Behavior, and has published two very successful books: Ten Steps to Complex Learning (now in its third revised edition and translated/published in Korea and China) and Urban Legends about Learning and Education (also in Dutch, Swedish, and Chinese). He also co-edited two other books (Visualizing Argumentation and What we know about CSCL). His areas of expertise include interaction in learning, collaboration for learning (computer supported collaborative learning), and regulation of learning.

Category

evidence-based, onderwijs

Tags

, ,