Dit keer een kort stuk van mij — alleen een oproep aan iedereen om ervaringen met de Centraal Examens (positief en negatief) naar deze site te sturen. Zet je reactie onder deze oproep. Dan stel ik daaruit een bloemlezing samen.

Zoals ik al eerder schreef in Flip the System 3. Naar een nieuwe opzet van de eindexamens, zijn we met enkele tientallen scholen aan het nadenken over verschillende alternatieve scenario’s voor de schoolexamens en centraalexamens in het voortgezet onderwijs. Dat is het vervolg op een paar stukken die Jelmer Evers en ik in 2016 schreven over de problemen met het Centraal Examen: Voorstel voor een nieuwe aanpak van het eindexamen en Voorstel voor een nieuwe aanpak van het endexamen. Vervolg. Die stukken hebben wel geleid tot verbeteringen, maar het is de vraag of die voldoende zijn en of die recht doen aan wat velen van ons, examendocenten, beschouwen als de essentie van ons vak en aan onze opvattingen over goed onderwijs.

Er is op veel plaatsen al geklaagd over de kwaliteit van de vragen, o.a. over, alweer Frans en Nederlands. Bij de regionale bespreking van natuurkunde vwo liepen de emoties hoog op.

Laat van je horen. De examens kunnen en moeten echt veel beter. We zijn het aan onze leerlingen verplicht.

0 0 votes
Article Rating

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. In 2020 verscheen mijn boek De Denkende Klas bij LannooCampus met praktische aanwijzingen om met leerlingen dieper te denken. Als vo-docent heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk begonnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments

About Dick van der Wateren

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. In 2020 verscheen mijn boek De Denkende Klas bij LannooCampus met praktische aanwijzingen om met leerlingen dieper te denken. Als vo-docent heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk begonnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

Category

examen, onderwijs

Tags