2018, het jaar van de jaarkalender voor en door kleuters

Kleuters kennen een dag- en een weekkalender. Ziehier een pleidooi om met hen verder en dieper te kijken.

Kleutergewijs

Beeld je eens in dat je vierjarige kleuters op maandag 8 januari de klas binnenkomen en een sliert verse kalenderblaadjes van je scheurkalender zien hangen. Over drie muren nodigt 2018 hen uit, maar ze beseffen het niet, net zo min als dat de weekends en verlofdagen iets hoger kleven. Later horen ze van jou dat het eigenlijk maar een half jaar is dat over de muren slingert, 1 januari tot de laatste schooldag voor de grote vakantie. De blaadjes van de zomervakantie in juli en augustus decoreren het stuk van de gang tot de klasdeur van je collega die bij de vijfjarigen staat. 1 september tot 31 december prijkt dan weer op de muren achter die deur van je collega.

Kijk eens voorbij de dag en de week

Met kleuters werk je doorgaans aan een dagelijks tijdsbesef. Je hebt het over voor- en namiddag, over vandaag, morgen en gisteren. In…

View original post 790 woorden meer

Over johandewilde

Opleidingshoofd professionele Bacheloropleiding Kleuteronderwijs Odisee (Aalst) breed geïnteresseerd in onderwijskundige thema's, maar bijzonder in startende leraren en informeel leren. werkte voorheen in binnen- en buitenland als leraar, vormingswerker, projectcoördinator en onderwijsadviseur.

Nog geen reacties ... Wees de eerste die een reactie plaatst!

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: