De nominaties voor de NRO-verbindingsprijzen 2017 zijn bekend! Een deskundige jury heeft vijf kandidaten genomineerd voor de twee prijzen. 

logoNRO

Voor de NRO-verbindingsprijs voor leraren (de NRO-onderwijsprijs) zijn genomineerd:

  • Mila Bosman (Hout- en Meubileringscollege (HMC), Rotterdam) – Atelier: Maken en leren in een makerspace.
  • Lars Goertzen (OBS De Droomboom, Heerlen) – Missie naar Mars. Een interactief en innovatief leerarrangement waarbij wereldoriëntatie en talentontwikkeling samenkomen.
  • Christiaan Veldman en Kiki Varekamp (Wolfert Tweetalig, Rotterdam) – Identiteit en geschiedenisonderwijs op de tweetalige en multiculturele school. Onderzoek naar de zelfbenoemde identiteit van leerlingen en het verband met hun keuze van historische thema’s.

Voor de NRO-verbindingsprijs voor onderzoekers (de NRO-VOR-praktijkprijs) zijn genomineerd:

  • Asifa Majid (Radboud Universiteit Nijmegen) – Taal der zintuigen. Kinderen leren over verschillende talen en culturen door zelf interactieve onderzoeksprojecten te doen.
  • Marijke Mullender-Wijnsma (Rijksuniversiteit Groningen) – Fit & Vaardig op school.

De NRO-verbindingsprijzen onderstrepen het belang van onderzoek met relevantie voor de onderwijspraktijk. De prijzen stimuleren onderzoekers om te streven naar kennisbenutting en leraren om gebruik te maken van wetenschappelijk onderzoek en producten die daarop zijn gebaseerd. De NRO-VOR-praktijkprijs voor onderzoekers gaat naar een wetenschapper wiens onderzoek op doeltreffende manier is vertaald naar een product of activiteit voor de onderwijspraktijk of het onderwijsbeleid. De NRO-onderwijsprijs voor leraren is bestemd voor een leraar of andere onderwijsprofessional die op doeltreffende wijze gebruik maakt van inzichten uit wetenschappelijk onderzoek. Van de genomineerde inzendingen worden filmpjes gemaakt die onderzoekers en leraren kunnen inspireren om praktijk en onderzoek dichter bij elkaar te brengen.

Prijsuitreiking op 1 november

De feestelijke prijsuitreiking vindt plaats op 1 november bij het NRO-congres. Aan beide prijzen is een bedrag van € 2.000 verbonden voor de door de jury gekozen winnaar. Het publiek stemt tijdens het congres bovendien voor een eigen favoriet. Alle genomineerde kandidaten presenteren hun project op het congres. In de aanloop naar het congres verschijnt meer informatie over de genomineerden op de webpagina’s van de prijzen. Aanmelden voor het NRO-congres kan via www.nro-congres.nl.

Jury

De jury beoordeelde de inzendingen van de NRO-VOR-praktijkprijs voor onderzoekers op wetenschappelijke kwaliteit, relevantie voor het onderwijs, bereik en kwaliteit, en duurzaamheid van de ontwikkelde producten. De inzendingen voor de NRO-onderwijsprijs voor leraren werden beoordeeld op de manier waarop de onderwijsprofessional inzichten uit wetenschappelijk onderzoek vertaalt naar de lespraktijk, op de impact binnen en buiten de school, op inspiratie die uitgaat van deze praktijk voor andere onderwijsprofessionals en op de kwaliteit en de relevantie van het gebruikte onderzoek.

De jury van de NRO-VOR-praktijkprijs voor onderzoekers bestond uit Wilfried Admiraal (hoogleraar onderwijskunde aan de Universiteit Leiden), Henriëtte Maassen van den Brink (voorzitter van de Onderwijsraad) en Dick van der Wateren (docent natuurkunde en nl&t aan het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem, wetenschapper, auteur en edublogger). Voor de NRO-onderwijsprijs voor leraren werd deze jury aangevuld met Liesbeth Breek (docente Frans en onderwijsontwikkelaar Petrus Canisius College Alkmaar, auteur lesmethode Frans en docententrainer), Erna Winter (leerkracht BS Joseph  Roosendaal) en Erna de Wolff (docente gezondheidszorg Albeda College Rotterdam).

Samenwerking

De NRO-verbindingsprijzen zijn een initiatief van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek in samenwerking met de Vereniging voor Onderwijs Research (VOR), de PO-Raad, de VO-raad, de MBO Raad en de Onderwijscoöperatie.

0 0 votes
Article Rating
Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

About Dick van der Wateren

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. In 2020 verscheen mijn boek De Denkende Klas bij LannooCampus met praktische aanwijzingen om met leerlingen dieper te denken. Als vo-docent heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk begonnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

Category

onderwijs, onderzoek

Tags

,
0
Ben benieuwd naar je ideeën. Graag commentaar.x
%d bloggers liken dit: