Dit stuk op de Vlaamse groepsblog Kleutergewijs laat mooi zien wat socialisatie en subjectificatie/persoonsvorming voor de onderwijspraktijk inhouden. Deze twee begrippen die Gert Biesta heeft geïntroduceerd (zie: Het Prachtige Risico van Onderwijs) worden nogal eens misverstaan. Zie de discussie over ‘vaardig, waardig en aardig’ naar aanleiding van het advies Ons Onderwijs 2032.
Dit verhaal laat duidelijk zien hoe een duidelijke pedagogische basishouding een kind kan helpen haar plaats in de wereld te vinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

About Dick van der Wateren

Sinds voorjaar 2017 heb ik een filosofische praktijk, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren. Ik sta voor de klas op het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem en begeleid dagelijks talentvolle en begaafde leerlingen die meer uitdaging nodig hebben, of coach leerlingen die een probleem hebben waar we samen een oplossing voor vinden. Ik heb een jarenlange ervaring als aardwetenschapper (o.a. in Antarctica en Afrika) en wetenschapsvoorlichter. Werken met jongeren is mijn passie. Voor mij zijn tieners zo'n beetje de leukste mensen. Ze hebben een enorme levenslust, zijn creatief, hebben originele ideeën - soms op het bizarre af - en kunnen zich nog alle kanten op ontwikkelen. Ik beschouw het als een voorrecht aan die ontwikkeling te kunnen bijdragen.

Category

onderzoek