Verborgen boodschappen met een grote impact voor kleine en grote kleuters

Dit stuk op de Vlaamse groepsblog Kleutergewijs laat mooi zien wat socialisatie en subjectificatie/persoonsvorming voor de onderwijspraktijk inhouden. Deze twee begrippen die Gert Biesta heeft geïntroduceerd (zie: Het Prachtige Risico van Onderwijs) worden nogal eens misverstaan. Zie de discussie over ‘vaardig, waardig en aardig’ naar aanleiding van het advies Ons Onderwijs 2032.
Dit verhaal laat duidelijk zien hoe een duidelijke pedagogische basishouding een kind kan helpen haar plaats in de wereld te vinden.

Kleutergewijs

Niet zomaar een anekdote

Terwijl hij naar het toiletje achter in de derde kleuterklas loopt, voelt Greg dat hij eigenlijk al te laat is. Shit! … Gelukkig belandt het grootste deel nog in de WC, liggen de schone broekjes binnen handbereik en weet hij hoe hij zichzelf kan afvegen. En als het echt moeilijk is, dan zijn er nog de natte doekjes die mama aan de juf bezorgde. Die staan voor hem op het kleine kastje. De vuile broek gaat in de zak. Straks stopt hij die samen met mama in de wasmachine. Nu nog zijn handen wassen, afdrogen, en dan terug de klas in. Even langs juf Marte: “Ik moet straks de zak meenemen.” “Fijn dat jij dat al even zelf hebt opgelost”, zegt die. Hij is dan ook al groot. “Heb je je handen gewassen?” “Hmm”, knikt hij. “Ga dan maar verder bouwen.” En weg is hij, om…

View original post 773 woorden meer

Over Dick van der Wateren

Sinds voorjaar 2017 heb ik een filosofische praktijk, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren. Ik sta voor de klas op het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem en begeleid dagelijks talentvolle en begaafde leerlingen die meer uitdaging nodig hebben, of coach leerlingen die een probleem hebben waar we samen een oplossing voor vinden. Ik heb een jarenlange ervaring als aardwetenschapper (o.a. in Antarctica en Afrika) en wetenschapsvoorlichter. Werken met jongeren is mijn passie. Voor mij zijn tieners zo'n beetje de leukste mensen. Ze hebben een enorme levenslust, zijn creatief, hebben originele ideeën - soms op het bizarre af - en kunnen zich nog alle kanten op ontwikkelen. Ik beschouw het als een voorrecht aan die ontwikkeling te kunnen bijdragen.

Nog geen reacties ... Wees de eerste die een reactie plaatst!

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: