Zombie Ideas Again: “The Learning Pyramid”

Another persistent education myth, the ‘Learning Pyramid’, is debunked by edublogger Larry Cuban.

Larry Cuban on School Reform and Classroom Practice

Stories, ideas, and beliefs that have been disproved through scientific studies litter the mind. Professionals across-the-board in medicine, law, architecture, engineering, and business take-for-granted stories that have little to no basis in evidence. Yet they persist.

In earlier posts, I have identified such “zombie” ideas that have scientific-crafted shafts buried in their heart yet arise again and again (see here and here). I offer another one that a viewer of this blog (Pedro De Bruyckere, a teacher educator in Ghent, Belgium) suggested in a recent comment . He and colleagues have written a book about common myths that educators hold and he reminded about the “Learning Pyramid.”

1374138536_1

A cottage industry of debunkers have pointed out many times over the past quarter-century that the “Pyramid” has no scientific standing and comes from unattributed sources mushed together in the 1960s and 1970s (see here, here, and here)…

View original post 587 woorden meer

Over Dick van der Wateren

Sinds voorjaar 2017 heb ik een filosofische praktijk, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren. Ik sta voor de klas op het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem en begeleid dagelijks talentvolle en begaafde leerlingen die meer uitdaging nodig hebben, of coach leerlingen die een probleem hebben waar we samen een oplossing voor vinden. Ik heb een jarenlange ervaring als aardwetenschapper (o.a. in Antarctica en Afrika) en wetenschapsvoorlichter. Werken met jongeren is mijn passie. Voor mij zijn tieners zo'n beetje de leukste mensen. Ze hebben een enorme levenslust, zijn creatief, hebben originele ideeën - soms op het bizarre af - en kunnen zich nog alle kanten op ontwikkelen. Ik beschouw het als een voorrecht aan die ontwikkeling te kunnen bijdragen.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Zombie Ideas Again: "The Learning Pyramid&... - 19 januari 2016

    […] Another persistent education myth, the ‘Learning Pyramid’, is debunked by edublogger Larry Cuban.  […]

    Like

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: