Kritiek op de rekentoets – Interview in Limburgs Dagblad

Rekentoets

Interview aan mij door Monique Evers, Limburgs Dagblad, woensdag 21 januari 2015

 

Onze kinderen hebben moeite met rekenen, zegt prof. dr. Paul A. Kirschner, hoogleraar onderwijspsychologie aan de Open Universiteit in Heerlen. „Om daar wat aan te doen hebben ze in ‘Den Haag’ een stok achter de deur bedacht: de rekentoets. Maar een toets zorgt er niet voor dat de kinderen beter leren rekenen. Nee, we hebben het hier over twintig jaar slecht rekenonderwijs. Dáár moet je wat aan doen.” De komst van die rekentoets begon een aantal jaren geleden met de constatering dat studenten van de Pabo, de juffen en meesters van de toekomst, niet goed konden rekenen. Die studenten moeten straks wel onze kinderen en kleinkinderen leren rekenen. „Dus krijgen Pabostudenten nu een rekentoets. En drie kansen om hem over te doen. Als ze de toets dan halen, kunnen ze rekenen op het niveau van ongeveer groep 8. Op dat moment vinden wij ze kennelijk geschikt om rekenonderwijs op de basisschool te geven. Ze hebben dan het minimale in huis.”

Daar komt bij, zegt Kirschner, dat bijna alle basisscholen tegenwoordig de kinderen het zogenaamde realistisch rekenen leren. Ze tellen knikkers en delen pizza’s. Kinderen leren rekenen in een context. Het idee is dat als ze zich er iets bij voorstellen, ze beter zullen rekenen. „Maar ik vind dat je kinderen moet leren om te automatiseren. Hoofdrekenen dus. Dat is zonder rekenmachine. Want dat is ook zo’n punt. Bij die nieuwe rekentoetsen mag je bij een groot deel van de opgaven een rekenmachine gebruiken.”

„Kijk hier, een som waarbij je het migratiesaldo moet uitrekenen. Er komen termen als emigratie en immigratie in voor. Daar moet je dan wel de betekenis van kennen. Is dit rekenen? Wat wordt hier eigenlijk getoetst, lezen, rekenen…?

Het is vooral een leestoets waar je een rekenmachine bij mag gebruiken”, zegt hij. Die rekentoets, mits die goed zou zijn, lijkt te zijn gemaakt om te constateren dat het fout is gegaan met ons rekenonderwijs, volgens Kirschner. „Want heel veel scholieren haalden de toets niet.Wat zegt dat over de toets? Wat zegt dat over het rekenonderwijs?”

Hoe zal het nu verder gaan? „Teach to the test, daar zal het wel op neerkomen. Scholen zullen kinderen een spoedcursus geven waarin ze toewerken naar de rekentoets. Er zullen ouders zijn die hun kinderen gaan of laten bijspijkeren. Commerciële bureaus zullen een gat in de markt zien”, voorspelt Kirschner. „Maar de vraag is natuurlijk: hebben we de kinderen goed leren rekenen? Ze leren het niet goed op de basisschool, ze leren het nauwelijks op de middelbare school en aan het eind gaat we testen. Waar ben je dan mee bezig?”

Dus moeten we wat de hoogleraar betreft af van het realistisch rekenen. „Automatiseren en uit het hoofd rekenen. Laten we de kinderen leren hoe de schaakstukken lopen, voordat we met ze gaan schaken.”

 

Over Paul Kirschner

Paul A. Kirschner is Universiteishoogleraar aan de Open Universiteit. Daarvoor was hij hoogleraar Onderwijspsychologie en directeur van het Fostering Effective, Efficient and Enjoyable Learning environments (FEEEL) programma aan het Welten-instituut (OU).. Hij is ook Visiting Professor Onderwijs met een leerstoel in Leren en Interactie in de Lerarenopleiding aan Oulu University (Finland). Hij is een internationaal erkende expert op zijn gebied en heeft zitting gehad in de Onderwijsraad in de periode 2000-2004 en is tegenwoordig lid van de Wetenschappelijk Technische Raad van SURF. Hij was President van de International Society for the Learning Sciences (ISLS) in de periode 2010-2011 en is tevens Fellow van de American Educational Research Association (en de eerste Europeaan die deze eer ontving). Hij is redacteur bij de hoog aangeschreven wetenschappelijke tijdschriften Journal of Computer Assisted Learning en Computers in Human Behavior, en hij is auteur van Ten steps to complex learning (Routledge/Erlbaum). Hij schrift ook regelmatig voor Didactief (de kolom KirschnerKiest over wat docenten kunnen met wetenschappelijke resultaten) en voor Van 12-18. In maart verscheen zijn nieuwe boek Urban Myths about Learning and Education. Hij wordt gezien als expert op veel gebieden en vooral computerondersteund samenwerkend leren (CSCL), het ontwerpen van innovatieve, elektronische leeromgevingen, mediagebruik in het onderwijs en het verwerven van complex cognitieve vaardigheden.

2 Reacties naar “Kritiek op de rekentoets – Interview in Limburgs Dagblad”

  1. De inhoud van dit artikel is herkenbaar. We zitten op de opleiding voor leerkrachten van de basisschool ook met studenten die moeite hebben met het oplossen van complexe rekenvraagstukken . omdat de begrippen in de sommen onduidelijk voor hen zijn.

    Like

Trackbacks/Pingbacks

  1. Scores rekentoets zeggen niet alles over prestaties school - Sargasso - 5 juni 2015

    […] De kwaliteit van de instroom is één mogelijke verklaring. Een andere, zeer plausibele, verklaring is te vinden in de kwaliteit van de rekentoets. Vanuit verschillende kanten is er zeer stevige kritiek op de kwaliteit van de opgaven gekomen. Hoogleraar Paul Kirschner hierover: […]

    Like

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: