Ideeën voor onderwijsonderzoek

Op verzoek van het Nationaal regieorgaan Onderwijsonderzoek plaats ik deze oproep aan docenten en onderzoekers.

Dick van der Wateren

Oproep tot het aandragen van ideeën voor onderwijsonderzoek

NRO-logoIn de zomer van 2012 heeft het ministerie van OCW besloten tot de oprichting van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO). Het NRO is ingesteld om de afstand tussen wetenschappelijk onderzoek en de praktijk van het onderwijs te verkleinen. Vanaf 2014 zal het NRO onderzoek naar onderwijs laten uitvoeren. Dit zal deels gebeuren door onderzoeksteams waarin scholen en wetenschappers samenwerken.

Voor de invulling van het onderzoek is het van belang de juiste thema’s vast te stellen. Essentieel criterium is dat de thema’s relevantie hebben voor de onderwijspraktijk: de onderzoeksresultaten moeten bijdragen aan de verbetering en vernieuwing van het onderwijs.

Het NRO hoort graag van onderzoekers en van professionals uit de onderwijspraktijk en het onderwijsbeleid welke thema’s volgens hen de komende jaren op de agenda moeten staan. U kunt uw ideeën aan de hand van onderstaande vragen tot 15 mei 2013 opsturen naar info@nro.nl.

 1. Beschrijf het thema en het (theoretische, beleidsmatige en/of onderwijspraktijkgerichte) kader waarin dit beschouwd moet worden.
 2. Beschrijf de relevantie van het thema: waarom moet de komende jaren juist naar dit thema onderzoek gedaan worden en voor welke onderwijssector(en) is het (vooral) relevant.
 3. Beschrijf welke partijen (uit onderzoek, praktijk en/of beleid) bij het onderzoek betrokken moeten worden.

Het NRO streeft ernaar alle binnengekomen ideeën deze zomer te inventariseren. Via de website http://www.nro.nl en met een emailbericht aan alle inzenders maakt de Stuurgroep van het NRO na de zomer bekend welke thema’s gekozen zijn voor een eerste onderzoeksprogramma. Naar verwachting kunnen in het najaar bij het NRO subsidieaanvragen worden ingediend voor dit onderzoeksprogramma.

Missie

Het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) coördineert de programmering en financiering van onderzoek naar onderwijs.
Het bevordert de wisselwerking tussen onderzoek, praktijk en beleid en de toepassing van onderzoeksresultaten.
Zo draagt het NRO bij aan het verbeteren en vernieuwen van het onderwijs.

www.nro.nl

Vragen over deze oproep kunt u sturen naar: info@nro.nl

Over Dick van der Wateren

Sinds voorjaar 2017 heb ik een filosofische praktijk, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren. Ik sta voor de klas op het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem en begeleid dagelijks talentvolle en begaafde leerlingen die meer uitdaging nodig hebben, of coach leerlingen die een probleem hebben waar we samen een oplossing voor vinden. Ik heb een jarenlange ervaring als aardwetenschapper (o.a. in Antarctica en Afrika) en wetenschapsvoorlichter. Werken met jongeren is mijn passie. Voor mij zijn tieners zo'n beetje de leukste mensen. Ze hebben een enorme levenslust, zijn creatief, hebben originele ideeën - soms op het bizarre af - en kunnen zich nog alle kanten op ontwikkelen. Ik beschouw het als een voorrecht aan die ontwikkeling te kunnen bijdragen.

6 Reacties naar “Ideeën voor onderwijsonderzoek”

 1. Vraagjes: wie gaat dit allemaal bekostingen, wie gaat er gemak hebben van de uitkomsten en what’s in it voor de mensen die de ideeën aandragen?

  Like

  • Die vragen kun je het beste direct aan het NRO richten. Voorzover ik weet heeft dat geen budget voor onderzoek, maar adviseert wel over onderzoek dat bijvoorbeeld door NWO wordt gefinancierd.

   Like

  • Overigens, je vraag “what’s in it …” doet me denken aan de uitspraak van John Kennedy: “… ask not what your country can do for you – ask what you can do for your country.”
   Lees voor ‘country’ ‘goed onderwijs’.

   Like

   • In een maatschappij met baangaranties zoals de VS in de jaren ’50 nog was en NL tot 5 jaar geleden ging die uitspraak zeker op. Anno 2013 met onbetrouwbare overheden, rovende kennisinstellingen en taalstellingen zonder budgetruimte is het gelukkig en jammer genoeg achterhaald.

    Ik ben serieus. Deze post staat hier en daarom vraag ik aan de poster: hoe is het geregeld. Gaan de mensen die hierop ideeën insturen dat onderzoek zelf uitvoeren, krijgen ze een fatsoenlijke vergoeding voor hun inspanningen, etc. Of is het weer klassiek “braintje-pik”. In het eerste geval zou ik graag de mensen van het NRO dat hier zien toezeggen, in het tweede geval stel ik voor om deze oproep met argumenten omkleed te verwijderen.

    Like

   • Een serieus antwoord.
    Ik ben niet verantwoordelijk voor de verdeling van onderzoekssubsidies. Die vraag zul je toch echt rechtstreeks aan NRO moeten stellen.
    Meer in het algemeen kun je vaststellen dat deze en vele andere edublogs een voortdurende stroom van ideeën genereert waarvoor niemand de eigendomsrechten claimt. In jouw ogen misschien achterhaald idealisme, in mijn ogen en die van veel anderen die zich belangeloos voor beter onderwijs inzetten, noodzakelijk en vanzelfsprekend. Als iedereen met goede ideeën de kaken op elkaar geklemd houdt totdat de overheid met de munten komt, zal er niets veranderen. Bovendien, wetenschap staat voor vrijheid van denken.
    Van mij mag iedereen mijn ideeën pikken. Ik hoef er geen geld voor.
    En verwijderen zal ik deze oproep zeker niet.

    Like

Trackbacks/Pingbacks

 1. Ideeën voor onderwijsonderzoek - Jeroen Clemens edublog - 12 april 2013

  […] van der Wateren plaatste de volgende oproep op de blog van het Blogcollectief OnderwijsOnderzoek. Als een van de deelnemers aan dit blogcollectief neem ik deze oproep hier over op mijn eigen […]

  Like

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: