Op verzoek van het Nationaal regieorgaan Onderwijsonderzoek plaats ik deze oproep aan docenten en onderzoekers.

Dick van der Wateren

Oproep tot het aandragen van ideeën voor onderwijsonderzoek

NRO-logoIn de zomer van 2012 heeft het ministerie van OCW besloten tot de oprichting van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO). Het NRO is ingesteld om de afstand tussen wetenschappelijk onderzoek en de praktijk van het onderwijs te verkleinen. Vanaf 2014 zal het NRO onderzoek naar onderwijs laten uitvoeren. Dit zal deels gebeuren door onderzoeksteams waarin scholen en wetenschappers samenwerken.

Voor de invulling van het onderzoek is het van belang de juiste thema’s vast te stellen. Essentieel criterium is dat de thema’s relevantie hebben voor de onderwijspraktijk: de onderzoeksresultaten moeten bijdragen aan de verbetering en vernieuwing van het onderwijs.

Het NRO hoort graag van onderzoekers en van professionals uit de onderwijspraktijk en het onderwijsbeleid welke thema’s volgens hen de komende jaren op de agenda moeten staan. U kunt uw ideeën aan de hand van onderstaande vragen tot 15 mei 2013 opsturen naar info@nro.nl.

  1. Beschrijf het thema en het (theoretische, beleidsmatige en/of onderwijspraktijkgerichte) kader waarin dit beschouwd moet worden.
  2. Beschrijf de relevantie van het thema: waarom moet de komende jaren juist naar dit thema onderzoek gedaan worden en voor welke onderwijssector(en) is het (vooral) relevant.
  3. Beschrijf welke partijen (uit onderzoek, praktijk en/of beleid) bij het onderzoek betrokken moeten worden.

Het NRO streeft ernaar alle binnengekomen ideeën deze zomer te inventariseren. Via de website www.nro.nl en met een emailbericht aan alle inzenders maakt de Stuurgroep van het NRO na de zomer bekend welke thema’s gekozen zijn voor een eerste onderzoeksprogramma. Naar verwachting kunnen in het najaar bij het NRO subsidieaanvragen worden ingediend voor dit onderzoeksprogramma.

Missie

Het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) coördineert de programmering en financiering van onderzoek naar onderwijs.
Het bevordert de wisselwerking tussen onderzoek, praktijk en beleid en de toepassing van onderzoeksresultaten.
Zo draagt het NRO bij aan het verbeteren en vernieuwen van het onderwijs.

www.nro.nl

Vragen over deze oproep kunt u sturen naar: info@nro.nl

6
Reageer op dit artikel

avatar
2 Comment threads
4 Thread replies
0 Volgers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Dick van der WaterenHarold van GarderenIdeeën voor onderwijsonderzoek - Jeroen Clemens edublog Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Harold van Garderen
Gast

Vraagjes: wie gaat dit allemaal bekostingen, wie gaat er gemak hebben van de uitkomsten en what’s in it voor de mensen die de ideeën aandragen?

Dick van der Wateren
Gast

Die vragen kun je het beste direct aan het NRO richten. Voorzover ik weet heeft dat geen budget voor onderzoek, maar adviseert wel over onderzoek dat bijvoorbeeld door NWO wordt gefinancierd.

Dick van der Wateren
Gast

Overigens, je vraag “what’s in it …” doet me denken aan de uitspraak van John Kennedy: “… ask not what your country can do for you – ask what you can do for your country.”
Lees voor ‘country’ ‘goed onderwijs’.

Harold van Garderen
Gast

In een maatschappij met baangaranties zoals de VS in de jaren ’50 nog was en NL tot 5 jaar geleden ging die uitspraak zeker op. Anno 2013 met onbetrouwbare overheden, rovende kennisinstellingen en taalstellingen zonder budgetruimte is het gelukkig en jammer genoeg achterhaald. Ik ben serieus. Deze post staat hier en daarom vraag ik aan de poster: hoe is het geregeld. Gaan de mensen die hierop ideeën insturen dat onderzoek zelf uitvoeren, krijgen ze een fatsoenlijke vergoeding voor hun inspanningen, etc. Of is het weer klassiek “braintje-pik”. In het eerste geval zou ik graag de mensen van het NRO dat… Lees verder »

Dick van der Wateren
Gast

Een serieus antwoord. Ik ben niet verantwoordelijk voor de verdeling van onderzoekssubsidies. Die vraag zul je toch echt rechtstreeks aan NRO moeten stellen. Meer in het algemeen kun je vaststellen dat deze en vele andere edublogs een voortdurende stroom van ideeën genereert waarvoor niemand de eigendomsrechten claimt. In jouw ogen misschien achterhaald idealisme, in mijn ogen en die van veel anderen die zich belangeloos voor beter onderwijs inzetten, noodzakelijk en vanzelfsprekend. Als iedereen met goede ideeën de kaken op elkaar geklemd houdt totdat de overheid met de munten komt, zal er niets veranderen. Bovendien, wetenschap staat voor vrijheid van denken.… Lees verder »

trackback

[…] van der Wateren plaatste de volgende oproep op de blog van het Blogcollectief OnderwijsOnderzoek. Als een van de deelnemers aan dit blogcollectief neem ik deze oproep hier over op mijn eigen […]

About Dick van der Wateren

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. Op het ECL in Haarlem heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk begonnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

Category

onderwijs, onderzoek

Tags

, ,