
NRO-verbindingsprijzen 2019
Tijdens een feestelijke uitreiking op het NRO-congres op woensdag 30 oktober 2019 zijn de winnaars van de NRO-verbindingsprijzen bekend gemaakt. De NRO-verbindingsprijzen hebben tot doel praktijk en onderzoek in het onderwijs dichter bijelkaar te brengen. Alle kanshebbers presenteerden op het congres hun inzending. De uiteindelijke winnaars van beide prijzen gingen ieder met een bedrag van € 2.000 naar huis. Joyce Kuenen won de prijs voor leraren, Ellen Rusman ging met de prijs voor onderzoekers aan de haal.
De leraren: Halbe Osinga, Joyce Kuenen en Wilbert van der Heul. De onderzoekers: Evelyne Meens, Ellen Rusman en Saskia Wools.
Foto’s: Edwin Weers (Magazine on the Spot)
De NRO-verbindingsprijzen zijn een initiatief van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) in samenwerking met de Vereniging voor Onderwijs Research (VOR), PO-Raad, VO-raad en MBO Raad.
De genomineerden
Van elk van de geselecteerde inzendingen is een professionele promotievideo gemaakt om ook andere onderzoekers en leraren te inspireren om praktijk en onderzoek dichter bij elkaar te brengen.
Voor de NRO-verbindingsprijs voor leraren waren de kanshebbers (klik op de namen voor het juryrapport en een filmpje over hun onderzoek):
- Wilbert van der Heul (MBO Albeda Zorgcollege) – Werken met de WIL-Key!
- Joyce Kuenen (Basisschool de Bloemaert) – De bijdrage van beeldend vormen aan de fijne motoriek en schrijfvoorwaarden
- Halbe Osinga (Ronerborg) – Natuurkundemysterie van de Ronerborg
Voor de NRO-verbindingsprijs voor onderzoekers waren dit (klik op de namen voor het juryrapport en een filmpje over hun onderzoek):
- Evelyne Meens (Fontys Hogescholen) – Studie(keuze)succes in het hbo: De Startthermometer
- Ellen Rusman (OU) – Viewbrics. ‘Spiegel’ je vaardig: vakoverstijgende vaardigheden aanleren in het VO
- Saskia Wools (Stichting Cito) – Vier je succes met Groeimeter!
Jury
De jury beoordeelde de inzendingen van de NRO-verbindingsprijs voor onderzoekers op wetenschappelijke kwaliteit, relevantie voor het onderwijs, bereik en kwaliteit en op duurzaamheid van de ontwikkelde producten. De jury van de NRO-verbindingsprijs voor onderzoekers bestond uit Wilfried Admiraal (hoogleraar onderwijskunde aan de Universiteit Leiden), Henriëtte Maassen van den Brink (hoogleraar economie aan de UvA en oud-voorzitter van de Onderwijsraad) en Dick van der Wateren (docent natuurkunde en nl&t aan het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem, wetenschapper, auteur en edublogger).
De inzendingen voor de NRO-verbindingsprijs voor leraren werden beoordeeld op de manier waarop inzichten uit wetenschappelijk onderzoek zijn vertaald naar de lespraktijk, op de impact binnen en buiten de school, op inspiratie die uitgaat van deze praktijk voor andere onderwijsprofessionals en op de kwaliteit en de relevantie van het gebruikte onderzoek. Voor de NRO-onderwijsprijs voor leraren werd de jury aangevuld met Liesbeth Breek, docente Frans en onderwijsontwikkelaar Petrus Canisius College Alkmaar, Bart ten Bosch, leerkracht en kwaliteitsmedewerker OBS Het Galjoen Den Haag en Mila Bosman, docent interieuradviseur HMC mbo vakschool voor hout, meubel en interieur Rotterdam.
Informatie over de verbindingsprijzen
Wie in aanmerking denkt te komen voor een van de NRO-verbindingsprijzen, doet er goed aan de website van het NRO in de gaten te houden. Voorjaar 2020 wordt de inschrijving opengesteld voor de prijzen voor leraren en onderzoekers die tijdens het NRO-congres dat najaar worden uitgereikt.
Er zijn twee verbindingsprijzen: één voor onderzoekers en één voor onderwijsprofessionals:
De NRO-verbindingsprijs voor leraren gaat naar een onderwijsprofessional die in de school of klas effectief gebruik maakt van wetenschappelijke inzichten om het onderwijs te verbeteren. Daarbij wordt ook gekeken naar de mate waarin wordt samengewerkt met anderen en de activiteiten die worden ondernomen om de inzichten binnen en buiten de eigen school te delen.
De NRO-verbindingsprijs voor onderzoekers gaat naar een wetenschapper die zijn of haar onderzoek op een doeltreffende manier heeft vertaald naar een product of activiteit voor de onderwijspraktijk. Iedere onderzoeker die in het afgelopen schooljaar een product of activiteit heeft ontwikkeld en afgerond, kan zijn of haar project aanmelden.