Tijdens een feestelijke uitreiking op het NRO-congres op woensdag 30 oktober 2019 zijn de winnaars van de NRO-verbindingsprijzen bekend gemaakt. De NRO-verbindingsprijzen hebben tot doel praktijk en onderzoek in het onderwijs dichter bijelkaar te brengen. Alle kanshebbers presenteerden op het congres hun inzending. De uiteindelijke winnaars van beide prijzen gingen ieder met een bedrag van € 2.000 naar huis. Joyce Kuenen won de prijs voor leraren, Ellen Rusman ging met de prijs voor onderzoekers aan de haal.

Foto’s: Edwin Weers (Magazine on the Spot)

De NRO-verbindingsprijzen zijn een initiatief van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) in samenwerking met de Vereniging voor Onderwijs Research (VOR), PO-Raad, VO-raad en MBO Raad.

De genomineerden

Van elk van de geselecteerde inzendingen is een professionele promotievideo gemaakt om ook andere onderzoekers en leraren te inspireren om praktijk en onderzoek dichter bij elkaar te brengen.

Voor de NRO-verbindingsprijs voor leraren waren de kanshebbers (klik op de namen voor het juryrapport en een filmpje over hun onderzoek):

Voor de NRO-verbindingsprijs voor onderzoekers waren dit (klik op de namen voor het juryrapport en een filmpje over hun onderzoek):

Jury

De jury beoordeelde de inzendingen van de NRO-verbindingsprijs voor onderzoekers op wetenschappelijke kwaliteit, relevantie voor het onderwijs, bereik en kwaliteit en op duurzaamheid van de ontwikkelde producten. De jury van de NRO-verbindingsprijs voor onderzoekers bestond uit Wilfried Admiraal (hoogleraar onderwijskunde aan de Universiteit Leiden), Henriëtte Maassen van den Brink (hoogleraar economie aan de UvA en oud-voorzitter van de Onderwijsraad) en Dick van der Wateren (docent natuurkunde en nl&t aan het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem, wetenschapper, auteur en edublogger).

De inzendingen voor de NRO-verbindingsprijs voor leraren werden beoordeeld op de manier waarop inzichten uit wetenschappelijk onderzoek zijn vertaald naar de lespraktijk, op de impact binnen en buiten de school, op inspiratie die uitgaat van deze praktijk voor andere onderwijsprofessionals en op de kwaliteit en de relevantie van het gebruikte onderzoek. Voor de NRO-onderwijsprijs voor leraren werd de jury aangevuld met Liesbeth Breek, docente Frans en onderwijsontwikkelaar Petrus Canisius College Alkmaar, Bart ten Bosch, leerkracht en kwaliteitsmedewerker OBS Het Galjoen Den Haag en Mila Bosman, docent interieuradviseur HMC mbo vakschool voor hout, meubel en interieur Rotterdam.

Informatie over de verbindingsprijzen

Wie in aanmerking denkt te komen voor een van de NRO-verbindingsprijzen, doet er goed aan de website van het NRO in de gaten te houden. Voorjaar 2020 wordt de inschrijving opengesteld voor de prijzen voor leraren en onderzoekers die tijdens het NRO-congres dat najaar worden uitgereikt.

Er zijn twee verbindingsprijzen: één voor onderzoekers en één voor onderwijsprofessionals:

De NRO-verbindingsprijs voor leraren gaat naar een onderwijsprofessional die in de school of klas effectief gebruik maakt van wetenschappelijke inzichten om het onderwijs te verbeteren. Daarbij wordt ook gekeken naar de mate waarin wordt samengewerkt met anderen en de activiteiten die worden ondernomen om de inzichten binnen en buiten de eigen school te delen.

De NRO-verbindingsprijs voor onderzoekers gaat naar een wetenschapper die zijn of haar onderzoek op een doeltreffende manier heeft vertaald naar een product of activiteit voor de onderwijspraktijk. Iedere onderzoeker die in het afgelopen schooljaar een product of activiteit heeft ontwikkeld en afgerond, kan zijn of haar project aanmelden.

0 0 votes
Article Rating

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. In 2020 verscheen mijn boek De Denkende Klas bij LannooCampus met praktische aanwijzingen om met leerlingen dieper te denken. Als vo-docent heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk begonnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

About Dick van der Wateren

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. In 2020 verscheen mijn boek De Denkende Klas bij LannooCampus met praktische aanwijzingen om met leerlingen dieper te denken. Als vo-docent heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk begonnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

Category

onderwijs, onderzoek

Tags

,