Deze blog is een vertaalde verkorte versie van de blog “Forget about study guides. Use Retrieval Guides instead” op Pooja Agarwal’s blogsite Retrieval Practice.

Normaal zijn ‘studiehandleidingen’ of ‘studiegidsen’ enkel door de leraar opgestelde overzichten van de belangrijkste feiten en concepten uit de les of in een te lezen tekst. Zo’n gids wordt aan de leerlingen uitgedeeld en moeten ingevuld worden tijdens de les of bij het lezen van een te behandelen tekst voor de les. Maar je kan deze studiegidsen met een simpele draai omvormen tot krachtige ‘Retrievalgidsen’ (Retrieval Guides) die het weer ophalen en onthouden van wat er geleerd wordt / hoort te worden geleerd versterkt.

Zo doe je dit:
In het klaslokaal van Patrice Bain, ervaren leerkracht in zowel het bo als het vo en coauteur van Pooja Agarwal bij Powerful Teaching: Unleash the Science of Learning, lezen middelbare scholieren, bijvoorbeeld, hardop in de klas uit hun maatschappijleer- / geschiedenisboek. Cruciaal hier is dat de leerlingen tijdens het hardop lezen niets mogen opschrijven. Na een paar alinea’s te hebben gelezen, pauzeert Patrice de les en geeft ze haar leerlingen de tijd om wat ze van de tekst geleerd hebben op te halen uit hun geheugens (retrieval) en de lege vakken in de door haar opgestelde retrievalgids in te vullen. Dit wordt gevolgd door een korte pauze voor mogelijke terugkoppeling of voor discussie van de leerstof, waarna de klas verder gaat.

Door te over te schakelen van het invullen van een studiegids tijdens het lezen naar het ophalen van hun kennis na het lezen, biedt de retrievalgids leerlingen de kans om zonder bedreiging of stress zich goed voor te bereiden (en dus zonder extra voorbereiding / blokken) op een eventuele toets / proefwerk.

Ja kan het gratis Retrievalgidssjabloon hier ophalen.

0 0 votes
Article Rating
Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

About Paul Kirschner

Nederlands: Prof. dr. Paul A. Kirschner, dr.h.c. is Universiteishoogleraar en hoogleraar Onderwijspsychologie aan de Open Universiteit. Hij is ook Visiting Professor Onderwijs met een leerstoel in Leren en Interactie in de Lerarenopleiding aan Oulu University (Finland) waar hij ook een Eredoctoraat heeft (doctor honoris causa). Hij is een internationaal erkende expert op zijn gebied en heeft zitting gehad in de Onderwijsraad in de periode 2000-2004 en is lid van de Wetenschappelijk Technische Raad van SURF. Hij is Fellow of the American Educational Research Association (AERA; NB de eerste Europeaan aan wie deze eer werd toegekend), de International Society of the Learning Sciences (ISLS) en van de Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Science of the Royal Dutch Academy of Sciences (NIAS-KNAW). Hij was President van de International Society for the Learning Sciences (ISLS) in de periode 2010-2011. Hij is Hoofdredacteur van de Journal of Computer Assisted Learning en Commissioning Editor van Computers in Human Behavior, en hij is auteur van Ten steps to complex learning (Routledge/Erlbaum). Hij schrift ook regelmatig voor Didactief (de kolom KirschnerKiest over wat docenten kunnen met wetenschappelijke resultaten). Hij is ook medeauteur van het boek Jongens zijn slimmer dan meisjes XL (EN: Urban Myths about Learning and Education). Hij wordt gezien als expert op veel gebieden en vooral computerondersteund samenwerkend leren (CSCL), het ontwerpen van innovatieve, elektronische leeromgevingen, mediagebruik in het onderwijs en het verwerven van complex cognitieve vaardigheden. English: Paul A. Kirschner (1951) is Distinguished University Professor and professor of Educational Psychology at the Open University of the Netherlands as well as Visiting Professor of Education with a special emphasis on Learning and Interaction in Teacher Education at the University of Oulu, Finland where he was also honoured with an Honorary Doctorate (doctor honoris causa). He was previously professor of Educational Psychology and Programme Director of the Fostering Effective, Efficient and Enjoyable Learning environments (FEEEL) programme at the Welten Institute, Research Centre for Learning, Teaching and Technology at the Open University of the Netherlands. He is an internationally recognised expert in the fields of educational psychology and instructional design. He is Research Fellow of the American Educational Research Association and the Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Science. He was President of the International Society for the Learning Sciences (ISLS) in 2010-2011, member of both the ISLS CSCL Board and the Executive Committee of the Society and he is an AERA Research Fellow (the first European to receive this honour). He is currently a member of the Scientific Technical Council of the Foundation for University Computing Facilities (SURF WTR) in the Netherlands and was a member of the Dutch Educational Council and, as such, was advisor to the Minister of Education (2000-2004). He is chief editor of the Journal of Computer Assisted Learning, commissioning editor of Computers in Human Behavior, and has published two very successful books: Ten Steps to Complex Learning (now in its third revised edition and translated/published in Korea and China) and Urban Legends about Learning and Education (also in Dutch, Swedish, and Chinese). He also co-edited two other books (Visualizing Argumentation and What we know about CSCL). His areas of expertise include interaction in learning, collaboration for learning (computer supported collaborative learning), and regulation of learning.

Category

onderwijs

Tags

, ,