Deze blog is een vertaalde verkorte versie van de blog “Forget about study guides. Use Retrieval Guides instead” op Pooja Agarwal’s blogsite Retrieval Practice.
Normaal zijn ‘studiehandleidingen’ of ‘studiegidsen’ enkel door de leraar opgestelde overzichten van de belangrijkste feiten en concepten uit de les of in een te lezen tekst. Zo’n gids wordt aan de leerlingen uitgedeeld en moeten ingevuld worden tijdens de les of bij het lezen van een te behandelen tekst voor de les. Maar je kan deze studiegidsen met een simpele draai omvormen tot krachtige ‘Retrievalgidsen’ (Retrieval Guides) die het weer ophalen en onthouden van wat er geleerd wordt / hoort te worden geleerd versterkt.
Zo doe je dit:
In het klaslokaal van Patrice Bain, ervaren leerkracht in zowel het bo als het vo en coauteur van Pooja Agarwal bij Powerful Teaching: Unleash the Science of Learning, lezen middelbare scholieren, bijvoorbeeld, hardop in de klas uit hun maatschappijleer- / geschiedenisboek. Cruciaal hier is dat de leerlingen tijdens het hardop lezen niets mogen opschrijven. Na een paar alinea’s te hebben gelezen, pauzeert Patrice de les en geeft ze haar leerlingen de tijd om wat ze van de tekst geleerd hebben op te halen uit hun geheugens (retrieval) en de lege vakken in de door haar opgestelde retrievalgids in te vullen. Dit wordt gevolgd door een korte pauze voor mogelijke terugkoppeling of voor discussie van de leerstof, waarna de klas verder gaat.
Door te over te schakelen van het invullen van een studiegids tijdens het lezen naar het ophalen van hun kennis na het lezen, biedt de retrievalgids leerlingen de kans om zonder bedreiging of stress zich goed voor te bereiden (en dus zonder extra voorbereiding / blokken) op een eventuele toets / proefwerk.
Ja kan het gratis Retrievalgidssjabloon hier ophalen.