Gisteren organiseerde Apple een event rond onderwijs. Verschillende app’s werden er voorgesteld waarmee makkelijker taken kunnen ingediend worden. Er was veel aandacht voor augmented reality en er was een goedkopere iPad met speciale prijs voor onderwijs. De oorlog welk device in het (Amerikaanse) onderwijs is al een tijdje losgebarsten en het is een oorlog die Apple stilaan lijkt te verliezen. De tech-gigant probeert nu terug te slaan.

Onderwijs is heel belangrijk voor technologiereuzen en niet enkel omdat het op zich al een grote markt is. Het is ook dé manier bij uitstek om toekomstige klanten gewoon te maken aan je producten. Op veel scholen is ict-onderwijs lang in feite beperkt gebleven tot het leren omgaan met Office-pakketten van Microsoft. Het is geen toeval dat Apple gisteren lang bleef stilstaan bij Pages als alternatief.

Waar Apple sterk stond was de nadruk op privacy, iets waar grote concurrent Google historisch bekeken zwak staat.

Maar Apple maakte ook een fout. Een fout die de tech-reus niet alleen maakt. Integendeel, ik hoor de fout zeer vaak gemaakt worden.

Dit is de fout:

Wel, ik betwijfel het wel. Hoe we leren verandert traag of niet. Wat wel kan veranderen is welke media we gebruiken om te leren. Kan augmented reality hier een rol in spelen? Wellicht wel. Christian Bokhove deelde in een reactie deze studie met een positief effect, deze andere studie geeft minder hoop. Het zal zoeken zijn waar en hoe deze technologie een meerwaarde kan betekenen, net zoals elk ander medium.

Ik weet wel, het was een marketing-event en Apple wil vooral verkopen en klanten aan zich binden. Maar probleem is dat veel mensen deze retoriek overnemen en daardoor kunnen foute ideeën ontstaan die leiden tot Alt-school, Carpe Diem of andere Steve Jobsscholen.

0 0 votes
Article Rating
Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Category

onderwijs