Helena Taelman brengt een aantal recente onderzoeksresultaten samen rond taal en kleuters uit gezinnen met een lage sociaaleconomische status. Sommige tips die eruit voortspruiten, kunnen vragen oproepen bij vertrouwde praktijken en discours. Dat maakt de tekst een boeiend gespreksonderwerp in de leraarskamer.

Ik heb weer een half jaar lang interessante taalonderzoeken voor jullie verzameld, allemaal over kleuters met een lage SES.

1 Plan veel leerkrachtgestuurde activiteiten, én waardeer de hoeken

Wanneer er meer leerkrachtgestuurde activiteiten plaatsvinden in de kleuterklas, dan gaat de taalontwikkeling sneller vooruit, zo blijkt uit een analyse van 325 kleuterklassen. Meer tijd in de hoeken leidt daarentegen niet meteen tot een betere taalontwikkeling, maar wel tot meer impulscontrole. Maar… als er veel rijke gesprekken gebeuren tijdens het spel in de hoeken, dan heeft dat wel weer een positief effect op de taalontwikkeling (Goble & Pianta, 2017). Dat klinkt als een gebalanceerd aanbod, met weinig tijdverlies bij de routines.

2 Kleuters met een lagere SES hebben nood aan taalsterke maatjes. Dus taal voor iedereen!

[…]

Lees verder op Kleutergewijs.

0 0 votes
Article Rating

Docent in de professionele Bacheloropleiding Kleuteronderwijs Odisee, staflid van de Dienst Onderwijs en Kwaliteit van de hele hogeschool en coördinator van www.MyCompass.be breed geïnteresseerd in onderwijskundige thema's, maar bijzonder in startende leraren en informeel leren. werkte voorheen in binnen- en buitenland als leraar, vormingswerker, projectcoördinator en onderwijsadviseur.

Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

About johandewilde

Docent in de professionele Bacheloropleiding Kleuteronderwijs Odisee, staflid van de Dienst Onderwijs en Kwaliteit van de hele hogeschool en coördinator van www.MyCompass.be breed geïnteresseerd in onderwijskundige thema's, maar bijzonder in startende leraren en informeel leren. werkte voorheen in binnen- en buitenland als leraar, vormingswerker, projectcoördinator en onderwijsadviseur.

Category

kleuters, onderwijs, onderzoek, praktijk, primair onderwjs, taal