A(r)t work

Een interessant bericht over de artistieke ontwikkeling van jonge kinderen en hoe die te begeleiden.

Kleutergewijs

In sommige klassen hangen de muren en gangen vol kunstwerkjes.  In andere klassen wordt er spontaan bij elk moment gezongen of behoren verkleden, drama en dans tot de dagelijkse activiteiten. Niet alle contexten zijn zo kunstzinnig. Alles hangt af van hoe we kunstvormen bekijken en begrijpen.

Susan Wright, professor aan de universiteit van Melbourne, specialiseert zich in kunsteducatie. Ik neem je graag even mee in haar bevindingen.

Kwaliteiten van de begeleider

Verschillende kunstvormen helpen kinderen hun ervaringen verwerken. En die verwerking helpt kinderen op haar beurt bij een beter inzicht in zichzelf en in de wereld rondom hen. De manier waarop kinderen zich uiten door kunst ontstaat op basis van ervaringen. Het zijn net die ervaringen die wij als leerkracht kunnen aanbieden.

Wright koppelt 3 kwaliteiten aan “kunstzinnige” leerkrachten:

  • De leerkracht kent de waarde van kunst en welk effect het heeft op jonge kinderen. Deze leerkracht is dan ook bereid…

View original post 879 woorden meer

Over johandewilde

Opleidingshoofd professionele Bacheloropleiding Kleuteronderwijs Odisee (Aalst) breed geïnteresseerd in onderwijskundige thema's, maar bijzonder in startende leraren en informeel leren. werkte voorheen in binnen- en buitenland als leraar, vormingswerker, projectcoördinator en onderwijsadviseur.

Eén reactie naar “A(r)t work”

  1. Er valt heel wat op te steken omtrent kunstzinnig onderwijs op Vrije Scholen, Waldorfschools. Piaget en Taylor zijn niet bepaald de aangewezen bronnen om bij te rade te gaan, een curriculum gedrenkt in kunstzinnige werkvormen als de Vrije School wel.

    Like

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: