
A(r)t work
Een interessant bericht over de artistieke ontwikkeling van jonge kinderen en hoe die te begeleiden.
In sommige klassen hangen de muren en gangen vol kunstwerkjes. In andere klassen wordt er spontaan bij elk moment gezongen of behoren verkleden, drama en dans tot de dagelijkse activiteiten. Niet alle contexten zijn zo kunstzinnig. Alles hangt af van hoe we kunstvormen bekijken en begrijpen.
Susan Wright, professor aan de universiteit van Melbourne, specialiseert zich in kunsteducatie. Ik neem je graag even mee in haar bevindingen.
Kwaliteiten van de begeleider
Verschillende kunstvormen helpen kinderen hun ervaringen verwerken. En die verwerking helpt kinderen op haar beurt bij een beter inzicht in zichzelf en in de wereld rondom hen. De manier waarop kinderen zich uiten door kunst ontstaat op basis van ervaringen. Het zijn net die ervaringen die wij als leerkracht kunnen aanbieden.
Wright koppelt 3 kwaliteiten aan “kunstzinnige” leerkrachten:
- De leerkracht kent de waarde van kunst en welk effect het heeft op jonge kinderen. Deze leerkracht is dan ook bereid zoveel mogelijk kunstvormen aan bod te laten komen in zijn dagelijkse praktijk.
- De leerkracht begrijpt dat kunst beleven en maken ook ontwikkelt en verandert naar mate kinderen ouder worden en past activiteiten aan.
- De leerkracht baseert zijn planning van activiteiten rond kunst op de artistieke ontwikkeling van kinderen.
Maar wat mogen we van kinderen verwachten? Waar zit de uitdaging?
Drie elementen voor artistieke ontwikkeling:
[…]
Lees verder op Kleutergewijs.