Rekenknobbeltassen

Een blog door een Vlaamse kleuterleerkracht over op een speelse manier aanbrengen van rekenbewustzijn bij kleuters. Het stuk verscheen op het blogcollectief Kleutergewijs, waarvan we regelmatig stukken herbloggen op ons blogcollectief. Het is een goed voorbeeld van de toepassing van eigen onderzoek in de onderwijspraktijk.
Welke Nederlandse kleuterleerkracht volgt dit voorbeeld?

Kleutergewijs

Onze oud-studente Lotte Rommelaere maakte een eindwerk over wiskunde dat erg geapprecieerd werd door studenten en collega’s. Het was een slimme keuze om met verhalen te werken omdat ze daarmee aansloot bij onderzoek naar de ontwikkeling van rekentaal bij kleuters. Je kan mee genieten van haar werk, en bovendien zelf haar lesfiches uittesten. 

De rekenknobbeltas. Een creatieve werkvorm om op een speelse manier aan wiskundige tussendoortjes te werken. Leeg moment doorheen de dag? Met de rekenknobbeltas in de klas gebeurt dit niet meer. En dit is waar mijn bachelorproef over gaat.

Mijn inspiratie

Een rekenknobbeltas is vergelijkbaar met een verteltas maar de focus ligt hier meer op de wiskundige denkontwikkeling i.p.v. op de taalontwikkeling. Mijn idee om met rekenknobbeltassen te werken kwam er nadat ik ben gaan brainstormen over hoe ik wiskundige tussendoortjes op een creatieve en speelse manier kon verwerken, in een gemakkelijk bij de hand te nemen werkvorm. Ik wilde graag…

View original post 282 woorden meer

Over Dick van der Wateren

Sinds voorjaar 2017 heb ik een filosofische praktijk, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren. Ik sta voor de klas op het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem en begeleid dagelijks talentvolle en begaafde leerlingen die meer uitdaging nodig hebben, of coach leerlingen die een probleem hebben waar we samen een oplossing voor vinden. Ik heb een jarenlange ervaring als aardwetenschapper (o.a. in Antarctica en Afrika) en wetenschapsvoorlichter. Werken met jongeren is mijn passie. Voor mij zijn tieners zo'n beetje de leukste mensen. Ze hebben een enorme levenslust, zijn creatief, hebben originele ideeën - soms op het bizarre af - en kunnen zich nog alle kanten op ontwikkelen. Ik beschouw het als een voorrecht aan die ontwikkeling te kunnen bijdragen.

Nog geen reacties ... Wees de eerste die een reactie plaatst!

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: