Do Learners Really Know Best? Urban Legends in Education

Tja, omdat ik op een conferentie (CSCL2013 in Madison Wisconsin) en vrijdag met vakantie ga, geen tijd om een echte blog te schrijven. Toch wilde ik jullie op de hoogte brengen van een nieuw artikel van mij en collega Jeroen van Merriënboer in Educational Psychologist over broodje aap verhalen in het onderwijs waar wij twee jaar aan werkten.

Het artikel heet: Do Learners Really Know Best? Urban Legends in Education en is te vinden op http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00461520.2013.804395

Hier – in het Nederlands – een parafrasering van de intro:

Mark Twain zei ooit: “In religie en de politiek, komen de meningen en overtuigingen van mensen vooral uit de tweede hand en worden van anderen overgenomen zonder inspectie”. Helaas lijkt dit ook het geval als het over leren gaat. Onderwijskundigen, -technologen en -psychologen, innovatoren en hervormers van leren en leeromgevingen, politici, bestuurders, en adviseurs staan allemaal in de rij om te laten zien hoe innoverend en vooruitstrevend zij (kunnen) zijn. Zij roepen van alles en kopen en implementeren naar hartenlust gebaseerd niet op goede wetenschap, maar vooral op basis van geloof, filosofie en/of een aantal hardnekkige broodje aap verhalen. Gevolg hiervan is slecht onderwijs, innovatiemoeheid en ontevreden mensen (docenten, ouders/verzorgers, leerlingen/studenten).

Over Paul Kirschner

Paul A. Kirschner is Universiteishoogleraar aan de Open Universiteit. Daarvoor was hij hoogleraar Onderwijspsychologie en directeur van het Fostering Effective, Efficient and Enjoyable Learning environments (FEEEL) programma aan het Welten-instituut (OU).. Hij is ook Visiting Professor Onderwijs met een leerstoel in Leren en Interactie in de Lerarenopleiding aan Oulu University (Finland). Hij is een internationaal erkende expert op zijn gebied en heeft zitting gehad in de Onderwijsraad in de periode 2000-2004 en is tegenwoordig lid van de Wetenschappelijk Technische Raad van SURF. Hij was President van de International Society for the Learning Sciences (ISLS) in de periode 2010-2011 en is tevens Fellow van de American Educational Research Association (en de eerste Europeaan die deze eer ontving). Hij is redacteur bij de hoog aangeschreven wetenschappelijke tijdschriften Journal of Computer Assisted Learning en Computers in Human Behavior, en hij is auteur van Ten steps to complex learning (Routledge/Erlbaum). Hij schrift ook regelmatig voor Didactief (de kolom KirschnerKiest over wat docenten kunnen met wetenschappelijke resultaten) en voor Van 12-18. In maart verscheen zijn nieuwe boek Urban Myths about Learning and Education. Hij wordt gezien als expert op veel gebieden en vooral computerondersteund samenwerkend leren (CSCL), het ontwerpen van innovatieve, elektronische leeromgevingen, mediagebruik in het onderwijs en het verwerven van complex cognitieve vaardigheden.

7 Reacties naar “Do Learners Really Know Best? Urban Legends in Education”

 1. Interessant! Ik kan wel de samenvatting lezen in de preview met de drie legends daarin, maar heb geen toegang tot het hele artikel. Is het ergens anders wel vrij beschikbaar?

  Like

 2. Link naar de pdf in dropbox werkt niet

  Like

 3. Dit artikel zou verplicht leesvoer moeten zijn voor alle propedeuse-studenten (en docenten en ouders), van wie er zo vele geloven dat slechte studieprestaties veroorzaakt worden door deze urban legends. Het zou hen kunnen helpen met een reëler beeld aan een studie in het HO te beginnen.
  Kun je er geen populair-wetenschappelijk boek van maken (of youtube-filmpjes of een serious game ;-), zodat het voorspelde noodlot aan het eind van het artikel voorkomen wordt?

  Like

Trackbacks/Pingbacks

 1. Over onderwijs: eten wat de pot schaft of niet | Blogcollectief Onderzoek Onderwijs - 25 januari 2016

  […] Do Learners Really Know Best? Urban Legends in Education […]

  Like

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: