Dit onderzoek uit 2019 van Tenaha O’Reilly, John Sabatini en Zuowei Wang vond ik via Larry Ferlazzo en toont een apart effect, dat me tegelijk niet helemaal verbaast. Het is wel zeker relevant.

Het is niet ongewoon om de voorkennis te peilen bij leerlingen. Wie Klaskit of andere Wijze Lessen las, weet dat voorkennis ontzettend belangrijk is voor leren. Bij de verschillende meerkeuzevragen stond echter ook steeds de optie ‘I don’t know’, waarbij de leerlingen dus konden aangeven dat ze de voorkennis niet hadden.

Wat blijkt? Leerlingen die dit aanvinkten, hadden vervolgens na de les gemiddeld betere resultaten dan die leerlingen die wel een antwoord hadden aangevinkt, maar fout bleken.

Waarom verbaast me dit niet echt: uit eerder onderzoek weten we dat wegwerken van misconcepties veel moeilijker is dan het aanleren van nieuwe inzichten. Bij de groep die aangaf dat ze het niet weten moet je geen foute ideeën wegwerken. Misschien is het dus handig om leerlingen aan te geven als ze niet zeker zijn van hun stuk dat ze er beter van uitgaan dat ze het niet weten?

Abstract van het onderzoek:

The purpose of this investigation was to determine the impact of students’ background knowledge and how they utilized “don’t know” affordances to comprehend and learn from text. In two studies, over 8,000 middle and high school students interacted with a content-area learning environment in which they answered a series of background knowledge questions before they completed a unit on the same topic. Students were given the opportunity to indicate they “did not know” the answers to the knowledge questions. Higher knowledge was related to higher understanding, and the use of the “don’t know” option further explained variability in students’ understanding of the sources beyond background knowledge. When responding to knowledge questions, students who selected incorrect options before the task understood less and were less likely to learn content when given the opportunity compared to students who indicated they did not know. Thus, low knowledge students were still able to comprehend and learn as long as they acknowledged they lacked background knowledge. One’s comprehension and learning can be facilitated or impaired, depending upon the veracity of their knowledge, and whether students choose to acknowledge their lack of background knowledge. Implications of this work are discussed in terms of learning and instruction

0 0 votes
Article Rating
Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments

Category

onderwijs