In deze gastblog schrijft Wim van de Hulst over een podcast met de Schotse hoogleraar Mark Priestley.

Juist nu in Nederland de hoorzittingen door de leden van de vaste Kamercommissie OCW over Curriculum.nu zijn afgerond, is op het platform TES een hele mooie podcast verschenen die ingaat op het ontwikkelen en vooral op het goed invoeren van een curriculum. En op alle problemen en valkuilen die daarbij komen kijken.

Professor Mark Priestley, hoofd van het Stirling Network for Curriculum Studies in Schotland en hoofdredacteur van The Curriculum Journal, benoemt, bevraagd door Jon Severs, in feite allerlei zaken die ook door diverse mensen tijdens de hoorzittingen zijn ingebracht. Maar hij plaatst deze losse elementen in een breder kader van de problematiek rond curriculumontwikkeling en -implementatie. En hoewel hij vooral refereert aan ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk (Schotland, Engeland en Wales, met elk hun eigen aanpak) geven zijn visie en analyse beslist ook goede aanknopingspunten en inzicht voor de huidige discussie in Nederland.

Hij wijst een eenzijdige focus op òf kennis òf juist op vaardigheden van de hand en stelt – net zo als Biesta dat deed in zijn schriftelijke inbreng aan de Kamerleden – dat vooreerst de vraag gesteld dient te worden wat je met je onderwijs beoogt: Tot wat voor mensen wil je leerlingen opleiden dan wel zich laten ontwikkelen?

Tevens komt aan de orde dat curriculumontwikkeling op schoolniveau een deskundigheid vereist van de leraren, die nu vaak nog onvoldoende aanwezig is. Hij stelt dat hier ook gewoon meer tijd (en scholing) voor nodig is. In die zin is hij kritisch over de snelle invoering van het vernieuwde toetsingskader van de Engelse schoolinspectie (Ofsted) waarin specifiek aandacht gegeven wordt aan de wijze waarop scholen bezig zijn met het curriculum op schoolniveau. 

Hij juicht toe dat de discussie op schoolniveau nu wel meer de aandacht krijgt die het verdient, maar hij vindt het jammer dat de Ofsted-aanpak zich ook weer overwegend richt op de (te beperkte) ‘kennisinhoud’ van het curriculum. En door de vaak te grote focus op (meetbare) opbrengsten ontstaat op scholen, ten opzichte van potentieel waardevolle vernieuwingen, vaak maar al te snel een ontwijkende, risicomijdende houding.

Maar goed. Laat ik verder niet trachten het samen te vatten. U kunt beter zelf luisteren!

https://www.tes.com/news/where-schools-and-ofsted-are-getting-curriculum-wrong

Wim van de Hulst
(wgvdh@xs4all.nl)

0 0 votes
Article Rating

Gastbloggers publiceren op uitnodiging en op persoonlijke titel. Hun visie is niet noodzakelijkerwijs de visie van het Blogcollectief. Commerciële uitingen worden niet geplaatst.

Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments

About Gastblogger

Gastbloggers publiceren op uitnodiging en op persoonlijke titel. Hun visie is niet noodzakelijkerwijs de visie van het Blogcollectief. Commerciële uitingen worden niet geplaatst.

Category

onderwijs

Tags

,