Ministers van onderwijs van Vlaanderen en Nederland opperden het idee om ideeën uit te wisselen om het lerarentekort waar onze twee systemen mee kampen aan te pakken. Dat kan zeker zinvol zijn, maar bij elke tip of strategie die de grens zou overgaan zal ook duiding moeten meegegeven worden. Het is niet omdat een praktijk in de ene context werkt of beloftevol lijkt, dat hij ook een pasklare oplossing zou bieden voor de buren.

Op Kleutergewijs publiceerde ik zondag en vandaag twee bijdragen over het Vlaamse vraagstuk van het lerarentekort. Voor de Nederlandse lezer biedt het wat Vlaamse couleur locale.

De eerste is een getuigenis over de moeilijke start van een lerares in het basisonderwijs. Hoewel Gwen extra veel pech heeft gehad, is het verhaal zeer herkenbaar… hoewel Gwen tegelijk een uitzondering is in Vlaanderen. Weinig leerkrachten hebben er immers zowel een diploma voor het kleuteronderwijs als voor het lager onderwijs. Het zijn in Vlaanderen twee aparte professionele bacheloropleidingen van drie jaar. Het is wel courant dat iemand die het ene diploma heeft, het andere haalt op een jaar.

De tweede bijdrage koppelt de ervaringen van Gwen aan een aantal actiepunten rond startende leraren die breed onderschreven worden door organisaties die zich het lot van de startende leraar aantrekken en waarmee we samen actie voeren in de aanloop naar de Vlaamse verkiezingen later deze maand.

Een andere koppeling is die aan vijf principes van goede aanvangsbegeleiding die kwamen bovendrijven in het boek Start to teach waaraan ook een aantal Nederlandse academici meewerkten. Die bijdrage eindigt met een oproep aan ervaren krachten in Vlaanderen om in het dit schooljaar gestarte lerarenplatform te stappen zodat hun collega’s een betere loopbaanstart kunnen maken. Op dit moment zitten er nagenoeg enkel starters in… de mensen die er eigenlijk het minst thuishoren.

0 0 votes
Article Rating

Docent in de professionele Bacheloropleiding Kleuteronderwijs Odisee, staflid van de Dienst Onderwijs en Kwaliteit van de hele hogeschool en coördinator van www.MyCompass.be breed geïnteresseerd in onderwijskundige thema's, maar bijzonder in startende leraren en informeel leren. werkte voorheen in binnen- en buitenland als leraar, vormingswerker, projectcoördinator en onderwijsadviseur.

Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

About johandewilde

Docent in de professionele Bacheloropleiding Kleuteronderwijs Odisee, staflid van de Dienst Onderwijs en Kwaliteit van de hele hogeschool en coördinator van www.MyCompass.be breed geïnteresseerd in onderwijskundige thema's, maar bijzonder in startende leraren en informeel leren. werkte voorheen in binnen- en buitenland als leraar, vormingswerker, projectcoördinator en onderwijsadviseur.

Category

onderwijs