28/02/2018

Stop denk doe

Gevangenen en kleuters hebben op het eerste zicht weinig met elkaar gemeen. Toch zijn er belangrijke overeenkomsten tussen volwassen criminelen die zware geweldsdelicten plegen en de kleintjes in onze klassen. Bij allebei is er werk aan hun executieve functies en hoe dat je dat succesvol aanpakt, is niet gek zo verschillend. Aan ons om er lessen uit te trekken.

Agressie als een slechte strategie om problemen op te  lossen

Kleuters duwen, trekken en slaan zich door de dag. Het is in hun ogen vaak de manier om hun doel te bereiken. De strategie ligt ook letterlijk voor de hand, maar ze worden daarvoor berispt als het opgemerkt wordt. Plegers van agressie hebben daar verrassend veel mee gemeen, al zijn de gevolgen van hun daden voor de slachtoffers een stuk zwaarder en mede daardoor kunnen ze op minder begrip rekenen.

De dader wordt ook harder aangepakt omdat de samenleving vindt dat hij zichzelf onder controle zou moeten hebben. Hij wordt met andere woorden verondersteld zijn eigen gedrag te kunnen sturen. Op zijn minst zou hij zichzelf ervan moeten weerhouden totaal onaanvaardbaar sociaal gedrag te stellen.

Op de parallel tussen de werelden van de brute kleuters en de gedetineerden stuitte ik tijdens het beluisteren van mijn favoriete Radio 1-programma Interne keuken. Een tijdje terug ging het over het boek Positief agressief. Hoe woede benutten? Gryson en De Waele (2017) leggen er in uit dat agressie eigenlijk een slechte oplossingsstrategie is. Geweldplegers zijn gepassioneerd, maar weten hun energie niet goed te kanaliseren. Ze zien bij gebrek aan alternatieven geen andere optie dan geweld. Mensen die agressief gedrag stellen, zijn dus wel betrokken. Ze willen iets veranderen en dat is het tegengestelde van gelaten ondergaan. De auteurs stellen dat zich gedwee neerleggen bij de feiten, de slechtste optie is, al lijkt dat op korte termijn niet zo voor de buitenwereld. Die verkiest hier en nu een apathische reactie boven een bloedneus.

Executieve functies: what’s in a name?

[…]Lees verder op Kleutergewijs.

0 0 votes
Article Rating

Docent in de professionele Bacheloropleiding Kleuteronderwijs Odisee, staflid van de Dienst Onderwijs en Kwaliteit van de hele hogeschool en coördinator van www.MyCompass.be breed geïnteresseerd in onderwijskundige thema's, maar bijzonder in startende leraren en informeel leren. werkte voorheen in binnen- en buitenland als leraar, vormingswerker, projectcoördinator en onderwijsadviseur.

Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

About johandewilde

Docent in de professionele Bacheloropleiding Kleuteronderwijs Odisee, staflid van de Dienst Onderwijs en Kwaliteit van de hele hogeschool en coördinator van www.MyCompass.be breed geïnteresseerd in onderwijskundige thema's, maar bijzonder in startende leraren en informeel leren. werkte voorheen in binnen- en buitenland als leraar, vormingswerker, projectcoördinator en onderwijsadviseur.

Category

executieve functies, kleuters, onderwijs, onderzoek, praktijk, primair onderwjs