Wat is mooi? Filosoferen met kleuters

Weer een bijdrage op de onvolprezen blog Kleutergewijs.

Kleutergewijs

Is filosoferen met kleuters niet heel moeilijk? Nee, dat valt best mee. Stel vragen, geef samen antwoorden en stel dan nog meer vragen. Na het lezen van deze blog kun je meteen beginnen met filosoferen in je klas.

Stap 1: Begin met een goede vraag

Een goede vraag om mee te beginnen is:

  • Wat is mooi?

Door ergens het etiket mooi op te kleven, klasseren we het in het magazijn van de mooie dingen. Je zegt of hoort tien keer per dag dat iets mooi is: tekeningen, truitjes, liedjes, verhaaltjes. Elke keer dat je iets mooi noemt, kleef je er een etiket op. Om met het filosofische gesprek te beginnen, kun je vragen wat de kinderen mooi vinden. Laat de kleuters mee plakken: op het hoofd van Samia, de benen van de juf en Jefs bril. Alles mag, kleven maar!

Drie stickers

Geef elke kleuter drie stickers die ze op…

View original post 1.071 woorden meer

Over Dick van der Wateren

Sinds voorjaar 2017 heb ik een filosofische praktijk, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren. Ik sta voor de klas op het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem en begeleid dagelijks talentvolle en begaafde leerlingen die meer uitdaging nodig hebben, of coach leerlingen die een probleem hebben waar we samen een oplossing voor vinden. Ik heb een jarenlange ervaring als aardwetenschapper (o.a. in Antarctica en Afrika) en wetenschapsvoorlichter. Werken met jongeren is mijn passie. Voor mij zijn tieners zo'n beetje de leukste mensen. Ze hebben een enorme levenslust, zijn creatief, hebben originele ideeën - soms op het bizarre af - en kunnen zich nog alle kanten op ontwikkelen. Ik beschouw het als een voorrecht aan die ontwikkeling te kunnen bijdragen.

Nog geen reacties ... Wees de eerste die een reactie plaatst!

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: