Zin en onzin van aansluiten bij de leefwereld en het gevaar van thema’s die in elk kleuterjaar weerkeren

confidenceDit bericht verscheen eerder op de Vlaamse groepsblog Kleutergewijs. Het bericht is geschreven naar de Vlaamse kleuteronderwijscontext, maar dat de probleemstelling gaat volgens mij ook voor andere onderwijsniveaus en landen op.

Johan De Wilde

Kleutergewijs

Ze moet meer aansluiten bij de leefwereld van de kleuters, is een kritiek die ik vaak hoor over stagiairs. Soms is die opmerking terecht, vaak niet en wel hierom.

 

Aansluiten bij de leefwereld van kinderen is onzin

Ik verwacht dat leerkrachten kinderen nieuwe dingen leren, niet dat ze kinderen laten kennismaken met wat ze al kennen. Als een kind vaak op straat speelt en nooit in een museum of een bos komt, moet je die nieuwe onbekende werelden leren kennen, niet de vertrouwde. Dat is kansen geven, dat is kinderen emanciperen. Eigenlijk is dat vanzelfsprekend of het zou dat moeten zijn.

 

Aansluiten bij de leefwereld van kinderen is toch geen onzin

Het hangt er van af hoe je het bekijkt. Je kan aansluiten bij de leefwereld als opstapje voor de kinderen om hoger te reiken. In dat geval is wat een kind al onder de knie heeft en…

View original post 500 woorden meer

Over johandewilde

Opleidingshoofd professionele Bacheloropleiding Kleuteronderwijs Odisee (Aalst) breed geïnteresseerd in onderwijskundige thema's, maar bijzonder in startende leraren en informeel leren. werkte voorheen in binnen- en buitenland als leraar, vormingswerker, projectcoördinator en onderwijsadviseur.

2 Reacties naar “Zin en onzin van aansluiten bij de leefwereld en het gevaar van thema’s die in elk kleuterjaar weerkeren”

 1. Ik denk dat het in deze discussie goed is een onderscheid te maken tussen het oorspronkelijke (ontwikkelingspsychologische) belevingswereld en het populaire, maar vaak foutief gebruikte ‘leefwereld’. Zie ook mijn recente blog (niet over kleuters, overigens ) :
  http://alderikvisser.blogspot.nl/2016/05/beleefwereld.html

  Like

 2. Ik ben met de lessen verzorging in de onderbouw bezig met een project over kleuters. Het uiteindelijke doel is om deze leerlingen een activiteitenochtend voor een kinderdagverblijf te laten organiseren. Om deze ochtend te laten slagen moeten mijn leerlingen eerst aan de slag met onderzoeks vragen over de ontwikkeling van een kleuter op motorisch , sociaal en cognitief gebied. Dit lijkt mij een start voorwaarde om aan te kunnen sluiten met activiteiten voor de doelgroep en wellicht verder op door te kunnen bouwen. Zo zie je, zelfs op de middelbare school zijn wij al bezig met het thema; aansluiten op de belevingswereld van….
  nu de kleuter, straks het schoolgaande kind en uiteindelijk de oudere mens.
  Leren door doen maar wel met voorkennis.
  Willy van de Vijver

  Like

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: