confidenceDit bericht verscheen eerder op de Vlaamse groepsblog Kleutergewijs. Het bericht is geschreven naar de Vlaamse kleuteronderwijscontext, maar dat de probleemstelling gaat volgens mij ook voor andere onderwijsniveaus en landen op.

Johan De Wilde

Join the conversation! 2 Comments

 1. Ik denk dat het in deze discussie goed is een onderscheid te maken tussen het oorspronkelijke (ontwikkelingspsychologische) belevingswereld en het populaire, maar vaak foutief gebruikte ‘leefwereld’. Zie ook mijn recente blog (niet over kleuters, overigens ) :
  http://alderikvisser.blogspot.nl/2016/05/beleefwereld.html

  Reply
 2. Ik ben met de lessen verzorging in de onderbouw bezig met een project over kleuters. Het uiteindelijke doel is om deze leerlingen een activiteitenochtend voor een kinderdagverblijf te laten organiseren. Om deze ochtend te laten slagen moeten mijn leerlingen eerst aan de slag met onderzoeks vragen over de ontwikkeling van een kleuter op motorisch , sociaal en cognitief gebied. Dit lijkt mij een start voorwaarde om aan te kunnen sluiten met activiteiten voor de doelgroep en wellicht verder op door te kunnen bouwen. Zo zie je, zelfs op de middelbare school zijn wij al bezig met het thema; aansluiten op de belevingswereld van….
  nu de kleuter, straks het schoolgaande kind en uiteindelijk de oudere mens.
  Leren door doen maar wel met voorkennis.
  Willy van de Vijver

  Reply

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

About johandewilde

Opleidingshoofd professionele Bacheloropleiding Kleuteronderwijs Odisee (Aalst) breed geïnteresseerd in onderwijskundige thema's, maar bijzonder in startende leraren en informeel leren. werkte voorheen in binnen- en buitenland als leraar, vormingswerker, projectcoördinator en onderwijsadviseur.

Category

onderzoek