Het is geen nieuw idee, integendeel, en veel mensen denken effectief dat onderwijs de wereld kan veranderen maar is dat effectief zo?

Larry Cuban heeft er de nodige vraagtekens bij in een recente blogpost. Het is een uitgangspunt geweest van de kritische pedagogiek zoals onder andere bekend van Horkheimer maar ook Freire.

Cuban stelt vast dat het tot nu toe zelden lukte…

Vandaag hopen veel mensen dat we sociale ongelijkheid kunnen wegwerken in onze samenleving door het onderwijs aan te passen. Het is zeker in Vlaanderen een groot probleem dat een lagere sociaal-economische status (SES) correleert met wat je studeert. Tegelijk is het naïef te denken dat je dit probleem enkel kan oplossen door onderwijs te veranderen als de rest van de maatschappij niet meewerkt.

Het is een groot probleem dat kinderen zeker in het voortgezet onderwijs zo weinig technische of beroepsrichtingen kiezen. Opvallend is wel dat in Vlaanderen dergelijke knelpuntrichtingen wel gekozen worden in het hoger onderwijs.

Een deel van de verklaring kan zijn dat het statuut en het loon dat iemand krijgt na een dergelijke richting in het secundair onderwijs zoveel slechter en meer onzeker is dan alle andere beroepen.

Als je onder andere hier niets aan doet, dan zullen veranderen in het onderwijs wellicht weinig uithalen.

Kan onderwijs de wereld veranderen? Wellicht een beetje wel, maar niet alleen.

Join the conversation! 4 Comments

 1. Natuurlijk verandert onderwijs de wereld. Onlangs werd er een onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat in 1960 8% van de bevolking naar het hoger onderwijs ging en in 2010 40%. Alsof dat geen verandering is. De kop boven het artikel was ‘Rijke kids veel vaker naar het vwo’. Kennelijk zijn we door scholing bijna allemaal rijk geworden. Ook als je niet gelooft in deze correlatie, dan is er heel veel veranderd. In 50 jaar van 8% naar 40% (rijke?) leerlingen die naar het vwo gaan!
  We kunnen dus stellen is dat de deelname aan hoger onderwijs enorm is toegenomen en dat onderwijs een substantiële bijdrage heeft geleverd. Juist ook omdat er niet alleen maar rijke kinderen naar het vwo gaan.
  Er is al decennia sprake van verheffing, de vraag is wanneer de grens wordt bereikt. Iedereen kan leren en je moet uit kinderen alles halen wat erin zit, maar de realiteit is dat niet iedereen ook hoger onderwijs kan volgen.
  Ja, onderwijs verandert de wereld en dat heeft ook de schaduwzijden. Van morgen las ik in de Volkskrant onder de kop ‘Een nieuwe generatie terroristen’ dat de belangrijkste bron voor nieuw terroristisch gedachtegoed in Indonesië de islamitische kostscholen zijn, net zoals dat geldt voor Pakistan.
  Dus ja, onderwijs kan de wereld veranderen. Het is heel belangrijk wie er aan de knoppen draaien. In de klas en in de hoofden van kinderen. Maar dat wisten we toch al?

  Reply
  • De vraag is of in sommige van je voorbeelden de causaliteit niet anders ligt dan je denkt. Wat ik vooral wil zeggen is dat onderwijs in een complex systeem zit waarbij de invloed relatiever is dan je denkt.

   Reply
 2. Het is de vraag of onderwijs op zichzelf de wereld kan veranderen. Ik zou zeggen dat onderwijs vooral de status quo bevestigt, zoals uit Larry Cubans stuk valt op te maken. Individuele, bevlogen docenten kunnen het verschil maken in de levens van hun leerlingen. Maar, zoals Marijkes voorbeelden al laten zien, bevlogenheid heb je in allerlei soorten.
  Aan de andere kant zou ik ook niet weten van waaruit je beter kan werken aan een maatschappij waarin welvaart en kennis beter zijn verdeeld, dan het onderwijs. Dat is toch de plaats waar we jonge mensen op weg helpen naar autonomie, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid.

  Reply
 3. Op zo’n analyse zat ik echt te wachten! Het helpt mij alvast véél verder in mijn werkstuk: ‘gamification van leerstof’!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Category

onderwijs