Site pictogram Blogcollectief Onderzoek Onderwijs

Onderweg Graag Offline

Regelmatig schrijf ik stukken over dat men niet kan multitasken en wat, als men wel probeert dit toch te doen, de gevolgen hiervan kunnen zijn. Meestal gaat het over leren en hoe multitasken tot slechter leren leidt, maar deze keer niet. Bij dezen, dus, mijn excuses hiervoor maar ik vond/vind dit veel te belangrijk om niets te zeggen omdat het volgende ‘incident’ zou een schoolgaand kind kunnen zijn.

Ik werd getriggerd om deze korte blog te schrijven door twee dingen. Enerzijds las ik een bericht in de krant dat het aantal auto-ongelukken en zelfs het aantal doden in het verkeer na jaren van daling weer aan het toenemen is. Anderzijds las ik een interessant artikel  over hoe autobestuurders afgeleid worden door hun smartphones.

Eerst het krantenartikel dat op 12 oktober jl. in Trouw stond. Volgens het artikel, is er in de afgelopen 4 jaar sprake van een 27% toename van het aantal ‘incidenten’, namelijk van 20.458 in 2013 tot 25.963 vorig jaar. Men trekt daaruit geen conclusies over wat precies de oorzaak hiervan is, maar “ziet een verband met het toenemende gebruik van mobiele telefoons in de auto”. Men haalt in het artikel Amerikaans onderzoek aan waaruit blijkt dat “losse handelingen met de telefoon…het risico [van een ongeluk]…3,5 keer zo groot is ”als wanneer men rijdt zonder dergelijke handelingen en als het om texting gaat (bijvoorbeeld SMSen of Whatsappen) is de risico 10 keer zo groot. Mijns inziens is dit ontzettend zorgwekkend en reden genoeg om de telefoon uit te zetten als je gaat rijden.

En nu het wetenschappelijke artikel. Choudhary en Velaga modelleerden de effecten van afleiding door het gebruik van een mobieltje op de reactietijd van de bestuurder. Hieronder zie je wat zij vonden, namelijk een grote toename in reactietijd.

Als wij ervan uitgaan dat een bestuurder 130 km/uur rijdt (36,11 m/s), betekent dit dat gewoon kletsen (wat zij noemen simpel telefoneren) zorgt dat bestuurders een halve seconde later reageren (zoals remmen, of uitwijkten) dan dat zij reageren als zij niet aan het telefoneren zijn. Een eenvoudige rekensom leert ons dat in die halve seconde de auto 18 meter verder is! Uitgaande van een gemiddelde lengte van 4 meter, is dat 4,5 autolengtes later dan de auto voor je die misschien moet remmen. Als de bestuurder over ‘zaken’ zit te praten (wat zij noemen complex telefoneren), loopt dit op tot 0,85 seconden (en is de auto bijna 31 meter verder; iets minder dan 8 autolengtes). Dit neemt toe bij SMSen of Whatsappen tot bijna 57 meter en 63 meter bij simpel (<10 tekens) resp. complexe (≥10 tekens) berichten.

De volgende grafiek laat zien hoe waarschijnlijk het is dat de bestuurder een gebeurtenis die zich voor haar/hem afspeelt (e.g., iemand die tussen twee auto’s de straat op loop of een auto die de straat op rijdt vanuit een parkeerplek) niet waarneemt als een functie van tijd. Als je gewoon aan het autorijden bent (en dus niets anders erbij aan het doen bent), is de kans 0% dat je niets waarneemt in minder dan 2 seconden (dus 100% dat je binnen 2 seconden van het gebeurtenis het waarneemt). Bij een simpel gesprek is dit meer dan 4 seconden en bij een complex gesprek bijna 6 seconden. Met andere woorden, voor dat je 100% zeker bent dat iemand een gebeurtenis heeft waargenomen ben je 2 resp. 4 seconden verder!

Lieve mensen: Voor jullie eigen veiligheid en die van jullie passagiers, medeweggebruikers en onschuldige buitenstaanders: Houd in vredesnaam op met jullie GSM te gebruiken in de auto!

0 0 votes
Article Rating
Mobiele versie afsluiten