Site pictogram Blogcollectief Onderzoek Onderwijs

Basisartikelen voor onderwijspsychologen en -wetenschappers

Als ervaren onderzoeker, beoordelaar van artikelen voor wetenschappelijke tijdschriften en supervisor/docent van talloze jonge onderzoekers valt het mij op dat veel mensen de “meesters” en hun meesterwerken op het gebied van de onderwijspsychologie/onderwijswetenschappen niet kennen. Zonder deze kennis is het onmogelijk om op de schouders van die reuzen te staan en het veld verder te brengen.

Om hier een klein bijdrage te leveren aan het oplossen van dit probleem, heb ik mijn eigen kennis uitgebreid met crowdsourcing. Ik heb zelf een aanzet gemaakt en dan aan de wetenschappelijke gemeenschap de volgende vraag gesteld: Welke artikelen zijn naar jouw mening basisartikelen (EN: seminal articles) in ons veld die elk (jonge) onderzoek(st)er zou moeten kennen?

Op mijn Engelstalige blog 3-Star Learning Experiences (die ik ook samen met Mirjam Neelen schrijf) staat een opgeschoond alfabetische lijst van de inzending geplaatst samen met een korte samenvatting of annotatie en waar mogelijk een link naar die bronnen. De lijst heeft niet de pretentie om compleet noch definitief te zijn. Ik noem di, echter, een ‘educated’ begin.

De lijst – Seminal Papers in Educational Psychology – is hier te vinden

Veel plezier

0 0 votes
Article Rating
Mobiele versie afsluiten