Site pictogram Blogcollectief Onderzoek Onderwijs

De AOb: Stappen naar duurzame verandering

Dit stuk is geschreven door Wouter van der Schaaf en op zijn verzoek hier geplaatst.


De leden van de AOb zijn door het hoofdbestuur uitgenodigd mee te denken in het proces van verandering bij het werken aan de duurzaamheid van de AOb. Het hoofdbestuur heeft een lid van het HB – Dorien König – gemandateerd met dit thema aan de slag te gaan. De leden van de Algemene Vergadering zijn schriftelijk en mondeling over de voortgang geïnformeerd. In november a.s. zal een speciaal daartoe belegde Algemene Vergadering zich buigen over dit vraagstuk.

De voorzitster van de AOb hanteert met recht graag de uitdrukking “breed gedragen en diep gevoeld”. Als één onderwerp aan dat vereiste en verlangen zou moeten voldoen is het wel het onderwerp “de duurzaamheid van de AOb”. Een dergelijke zoektocht mag evenwel niet alleen gevat worden in mooie intenties omtrent de uitkomst. Minstens zo belangrijk is dat het proces zelf – de route – ook onderdeel is van de verandering. In hoeverre het daar wel of niet in is geslaagd moet onderdeel van de analyse zijn: hoeveel leden zijn actief benaderd, hoe is dat gebeurd, wie hebben gereageerd en wat was de respons? En leidt de uitkomst van die vragen tot de conclusie dat we kunnen spreken van ´breed gedragen en diep beleefd´?

Kortom: als draagvlak een kernelement is in de gewenste verandering, dan moet dat draagvlak een effectief onderdeel zijn geweest van die verandering zelf en niet alleen de gewenste uitkomst. Is het vreemd om te stellen dat voor dat draagvlak de invloed en betrokkenheid van minstens 1,5% van de leden is gerealiseerd om tot volwaardige besluitvorming te komen over te toekomst?

Het stuk dat van het AOb  hoofdbestuur zal worden voorgelegd voor de speciale AV in november kan op zeven cruciale punten worden getoetst:

Zeven keuzes naar duurzame verandering

Als onderdeel van denken over de duurzame verandering zou het een verstandig en moedig besluit zijn wanneer de AOb een negental auteurs uitnodigt een essay te schrijven over de onderwijsvakbeweging voor een publicatie met de titel “Haalt de AOb 2030 en hoe ziet de AOb er dan uit?”

2030 mag dan ver weg lijken, dat is maar schijn. Want de AOb is net als de onderwijssector: een mammoettanker. De uitkomst in 2030 wordt al bepaald door de koers die de AOb nu inzet. Waarbij vragen aan de orde moeten komen als : welke positie wil de AOb innemen in de samenleving van nu en van morgen. Een samenleving die permanent en in snel tempo aan veranderingen onderhevig is. Eén titel uit de bundel kan zijn “Wie heeft morgen de AOb nog nodig?”.

Bovenstaande zeven punten beogen tezamen een aanzet te leveren tot bredere discussie die bijdraagt aan de koers van de AOb. Stappen die de richting van de bond bepalen op basis van keuzes die de bond gaat maken. Breed gedragen. Waarmee niet gezegd is dat daarmee het interne debat ten einde is. Integendeel: het is een vereiste om telkens weer om te kijken en te zien of men nog op de gekozen route is. En zo niet, waarom dan niet.

In de prachtige hal van het hoofdkantoor van de AOb in Utrecht wordt de bezoeker ontvangen met een mooie foto van Nelson Mandela met een toepasselijk citaat over de waarde en het belang van onderwijs.

Nelson Mandela zal vooral in de hoofden en harten voortleven als de man die als mens, als president en als leider de fundamentele omwenteling in Zuid-Afrika realiseerde. Het past hem te citeren met een uitspraak die ging over hemzelf als mens, president en leider. Een uitspraak die de AOb als geheel zich ter harte kan nemen bij de huidige discussie. De uitspraak:

“One of the most difficult things is not to change society – but to change yourself”.

Wouter van der Schaaf

0 0 votes
Article Rating
Mobiele versie afsluiten