Site pictogram Blogcollectief Onderzoek Onderwijs

Wat vind jij van het advies van de Commissie Schnabel?

Het advies van de Commissie Schnabel Onderwijs2032 heeft veel emoties losgemaakt, in de media, in de Tweede Kamer en ook op dit blogcollectief (zie hier). Van veel kanten werd aangevoerd dat het advies (ondanks een maandenlange inspraakprocedure) te weinig draagvlak had en dat maar weinig leraren hadden kennisgenomen van de inhoud.

Als je dat nog niet gedaan hebt, lees dan nu het eindadvies Ons Onderwijs 2032.

In november dit jaar wordt het curriculumvoorstel Onderwijs2032 verder uitgewerkt. Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat leraren daarin een grote stem krijgen, zoals de Commssie Schnabel ook heeft voorgesteld. Dan is er ook de mogelijkheid om aspecten die in het advies kort worden aangestipt, verder in detail, of anders, uit te werken. De vernieuwing van het curriculum kan alleen worden gerealiseerd wanneer die breed gedragen wordt door de onderwijsgemeenschap.

Hier volgt de uitnodiging die op de site van de Onderwijscoöperatie staat.

Uitnodiging

Moet er o.a. een kerncurriculum met keuzeonderdelen voor scholen komen? Welke vaardigheden en vakken verdienen daarin een prominente plek? Is meer samenhang tussen vakken nodig? Moet persoonsvorming meer aandacht krijgen? En hoe werkbaar zijn deze veranderingen?

Laat weten hoe jij daarover denkt! Woensdag 22 juni van 20.00 tot 21.00 uur starten deze gesprekken. Meld je hier aan voor het eerste, digitale gesprek.

Afgelopen januari bracht de Commissie Schnabel advies uit over hoe het primair en voortgezet onderwijs er in 2032 uit zouden kunnen zien. Veel leraren waren echter niet op de hoogte van het advies of voelden zich er niet bij betrokken. De Onderwijscoöperatie heeft daarom met de staatssecretaris afgesproken eerst verdiepende en verbredende gesprekken met leraren te voeren voordat een nieuw curriculum kan worden opgesteld. De gesprekken vinden vooral via digitale media plaats. Ook komen er focusbijeenkomsten, gesprekken op school en een slotdebat op het Lerarencongres op 8 oktober. De Onderwijscoöperatie organiseert dat samen met haar lidorganisaties AOb, CNV Onderwijs, BON, FvOv en PVVVO. De opbrengst van deze gesprekken wordt bekend gemaakt op onderwijscoöperatie.nl en op 1 november als advies aan de staatssecretaris aangeboden.

Praat mee!

De eerste online discussie vindt plaats op woensdag 22 juni 2016 van 20.00 tot 21.00 uur.
De discussie gaat dan over de vraag of het advies van Schnabel de juiste richting geeft voor een nieuw curriculum. Na de zomervakantie vindt een tweede serie online gesprekken plaats over de vraag wat leraren hiervoor nodig hebben.

Praat mee en meld je hier aan

0 0 votes
Article Rating
Mobiele versie afsluiten