De Groene heeft een zeer mooie onderwijsspecial gemaakt, met ook een interview met PISA-topman Andreas Schleicher. Gisteren reageerde Amber Walraven al op het stuk op Twitter

Het gaat over deze paragraaf:

Onderwijs kan er een positieve invloed op uitoefenen, redeneert Schleicher. ‘We willen sociale en emotionele vaardigheden kunnen observeren en meetbaar maken, net zoals we wis- en natuurkunde kunnen observeren en meten. We hebben daartoe interessante instrumenten ontwikkeld. Komend jaar gaan we betrouwbare data ophalen. Het is belangrijk om deze discussie te voeden met feiten. Is het echt, is het tastbaar? Hoe, waar en wanneer ontwikkelen kinderen sociale en emotionele vaardigheden? Veel discussies zijn gebaseerd op veronderstellingen. Daarom nemen veel mensen deze ontwikkeling amper serieus. Als een klas of een school sociaal en emotioneel vaardige kinderen aflevert, wordt dat gezien als een leuke plus, een aardig extraatje, het resultaat van een zeer gemotiveerde docent of van een innovatieve leeromgeving. Wij willen aantonen dat ze net zo betrouwbaar en voorspelbaar zijn als de traditionele cognitieve vaardigheden. We hopen ook te leren in welke omgeving je ze het beste kunt aanleren. Neem bijvoorbeeld rekenen. Dat leert een kind waarschijnlijk gemakkelijker op de basisschool dan later in het vervolgonderwijs. Maar voor sociale en emotionele vaardigheden is het misschien wel andersom. Dat moet blijken.

Waarom kan je hier over vallen? Wel, hoe ver kan dit gaan? We weten dat de invloed van PISA op curricula al groot is, wat mee tot deze open brief van wetenschappers leidde, maar er is ook:

  • Is er een soort ideaalbeeld waar we kinderen moeten naar boetseren, wat als je van nature bijvoorbeeld meer gesloten bent? Verschillende van de vaardigheden die we vandaag belangrijk vinden, zijn eerder persoonlijkheidskenmerken. Schleicher heeft het onder andere over het aanleren van assertiviteit of tolerantie. Tolerantie is vaak meer een gevolg van onderwijs, en assertiviteit, allemaal goed en wel, maar oh wee de stille jongen of het stille meisje dat daar perfect gelukkig mee is?
  • Wat als je een moeilijke situatie thuis hebt, gaan we scholen hier op afstraffen? Weet dat welbevinden vooral door de thuissituatie bepaald wordt en de school het welbevinden vaak erft en er relatief weinig invloed op heeft.

En voor je denkt dat het goed is dat PISA welbevinden en dergelijke gaat meten, sorry, daar gaat het niet over. PISA meet dit al jaren.

0 0 votes
Article Rating
Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments

Category

onderwijs, opvoeding, pedagogiek