Voor je verder leest: nee, ik heb niks tegen onderwijsinnovatie.

Dit gezegd zijnde. Een rapport van de Amerikaanse overheid bekeek het effect van de onderwijsinnovaties waarin 1,5 miljard dollar werd geïnvesteerd. Het resultaat is nogal, hoe zou ik het zeggen, opvallend:

Vrij vertaald: slechts 12 projecten toonden iets van verbetering, de meeste hadden geen effect, 1 project had zelfs een negatief effect. Het deed me denken aan het nogal pijnlijke traject van Bill Gates, met dat verschil dat 18% positieve projecten beter is dan zijn track record in onderwijs. Je kan de verschillende projecten bekijken in Appendix C van het rapport.

Het rapport ligt in de lijn met eerder onderzoek uit 2013 dat ook keek hoeveel van de onderzochte innovaties werkten. Het resultaat was dan 10% die een positief effect toonden.

Wat is nu de boodschap? Niet meer innoveren? Nee, maar wel beseffen dat er geen magische formules bestaan en dat onderwijs verbeteren of innoveren geen makkelijke opdracht is. Een persoonlijke frustratie is dat we vaak in het onderwijsinnovatieproces het warm water (of voor mijn Nederlandse lezers het wiel) opnieuw willen uitvinden. Veel onderwijsinnovaties zijn al zeer vaak geprobeerd en hebben al even vaak getoond niet te werken. Meer nog, soms zou ik wat meer innovatie willen zien in de onderwijsinnovaties.

Het positieve van dit rapport is dat je pas kan weten of een innovatie gewerkt heeft, als je meet of bekijkt wat het effect is. Dat men van 18 projecten niet weet wat het effect is, is voor mij mogelijks zelfs pijnlijker dan de vele nul-effecten. Blind innoveren is mogelijks nog gevaarlijker, zeker als je ziet hoe vaak innovaties niet werken.

Join the conversation! 6 Comments

 1. Wellicht dat innovatie op en vanuit de werkvloer meer impact heeft?

  Vriendelijke groet,

  Reply
 2. Interessant, Pedro, al is het rapport zelf iets genuanceerder dan jij hier weergeeft. Het zou nog interessanter zijn als iemand een dergelijk onderzoek in Nederland zou doen.
  Belangrijker nog, wat mij betreft, dit soort onderzoeken gaat met name over leereffectiviteit. Onderwijsinnovatie is vaak bedoeld om meer dan alleen de eerste dimensie van Biesta (kwalificatie) te verbeteren. Het gaat hen om de pedagogische dimensies en daarvan zijn de effecten niet of nauwelijks te kwantificeren. Dat doet wel iets af aan de waarde van dit rapport.
  Overigens ben ik het met je eens dat er geen magische formules bestaan voor onderwijsinnovatie.

  Reply
  • Het zou dan misschien handig zijn als er enig inzicht is in de verbeteringen op de andere dimensies. Is daar iets over bekend, Dick? Als het zo is dat die effecten op pedagogische dimensies onvergelijkbaar zijn, dan doet het ook niets af aan de waarde van het rapport dat Pedro bespreekt. Dan bestaan de rapportages van verschillende dimensies wat mij betreft naast elkaar. Ik blijf altijd nieuwgierig naar alle rapporten. Hoewel een rapport op zich vaak weer een abstractie is die de concrete onderwijswerkelijkheid zelden heel adequaat kan ondersteunen zijn nieuwe of andere inzichten altijd welkom.

   Reply
  • Beste Dirk,
   verschillende van de projecten hadden wel degelijk de bedoeling het leerrendement of beter gelijke kansen te verbeteren.
   Het klopt dat niet alles kwantificeerbaar is, maar zeker meer dan enkel het kwalificatieluik. Verder betekent niet of moeilijk kwantificeerbaar gelukkig niet ‘niet evalueerbaar’.
   Het is voor alle duidelijkheid geen verwijt naar jou, maar ik heb het argument dat je hier terecht gebruikt ook al te vaak horen hanteren om mislukte projecten te verantwoorden en dat kan niet de bedoeling zijn.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Category

evidence-based, onderwijs, onderzoek