Dit keer een kort stuk van mij — alleen een oproep aan iedereen om ervaringen met de Centraal Examens (positief en negatief) naar deze site te sturen. Zet je reactie onder deze oproep. Dan stel ik daaruit een bloemlezing samen.

Zoals ik al eerder schreef in Flip the System 3. Naar een nieuwe opzet van de eindexamens, zijn we met enkele tientallen scholen aan het nadenken over verschillende alternatieve scenario’s voor de schoolexamens en centraalexamens in het voortgezet onderwijs. Dat is het vervolg op een paar stukken die Jelmer Evers en ik in 2016 schreven over de problemen met het Centraal Examen: Voorstel voor een nieuwe aanpak van het eindexamen en Voorstel voor een nieuwe aanpak van het endexamen. Vervolg. Die stukken hebben wel geleid tot verbeteringen, maar het is de vraag of die voldoende zijn en of die recht doen aan wat velen van ons, examendocenten, beschouwen als de essentie van ons vak en aan onze opvattingen over goed onderwijs.

Er is op veel plaatsen al geklaagd over de kwaliteit van de vragen, o.a. over, alweer Frans en Nederlands. Bij de regionale bespreking van natuurkunde vwo liepen de emoties hoog op.

Laat van je horen. De examens kunnen en moeten echt veel beter. We zijn het aan onze leerlingen verplicht.

6
Reageer op dit artikel

avatar
4 Comment threads
2 Thread replies
0 Volgers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Neem formatief niet te snel voor lief: Tien lessen van Dylan Wiliam (8 t/m 10) | Toetsrevolutiemarjan vorstenboschfransdroogMartin RingenaldusDick van der Wateren Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
trackback

[…] laatste jaren is er veel discussie hoe die aansluiting er zou moeten uitzien, bijvoorbeeld in het nadenken over een andere aanpak van de eindexamens. Wiliam is duidelijk dat de wijze van toetsing het curriculum moet dienen, niet beheersen. Zo ziet […]

marjan vorstenbosch
Gast

Wat het CSPE betreft voor het vernieuwde examenprogramma vmbo basis en kader vraag ik me als docent af of er getoetst wordt op dat wat examenkandidaten kunnen of op datgene waarvan men al van te voren weet dat een groep examenkandidaten hier niet aan kan voldoen. Het heeft weinig met, in dit geval, het profielvak Zorg en Welzijn te maken, maar het lijkt wel een doorlopend rekenexamen. Erg jammer en een gemiste kans om op een andere manier te examineren waarbij men uitgaat van de leerling.

fransdroog
Editor
Martin Ringenaldus
Gast

Deze week verschijnt er een artikel van mij over het eindexamen Duits en de vraag hoe valide dat examen is. Spoiler: niet. Ik probeer dat in het artikel zo goed mogelijk te onderbouwen.

About Dick van der Wateren

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. Op het ECL in Haarlem heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk begonnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

Category

examen, onderwijs

Tags