Te triest voor woorden

Een waarschuwing vooraf: De volgende korte tekst bevat schokkende uitspraken.

Niets vermoedend, zit ik op de bank het NRC Handelsblad te lezen. Na een paar artikelen te hebben gelezen over de ontvreemde en te koop aangebodene Cito-toets sla ik het bladzijde om om de volgende kop te lezen:

Studenten HvA ‘voor niets geleerd’

Nieuwsgierig begin ik te lezen. Blijken afgestudeerden van een of andere opleiding geen banen te kunnen vinden? Moeten alle studenten van een studie opnieuw examen doen omdat er nu op de HvA was? Van alles en nog wat gaat door mijn hoofd. Wat blijkt? Er waren kennelijk niet genoeg tentamens gedrukt voor propedeuse studenten van de opleiding Media, Informatie en Communicatie van de HvA en dus moesten de studenten een paar dagen wachten met tentamen doen.

En toen begon het bij mij te dagen. Zeker toen ik las dat een woordvoerder voor de HvA zei: „We wilden het zo snel mogelijk laten plaatsvinden. Dan zit de geleerde stof nog in het geheugen.” Pardon? Wij hebben het over jonge volwassenen met – naar ik mag aannemen – gezonde en bijna volledig ontwikkelde hersenen. In de 3 a 4 dagen zullen zij niet allemaal de ziekte van Alzheimer of Korsakov krijgen waardoor hun lange termijn geheugen aangetast wordt en zij niets meer kunnen herinneren.

Maar toen ik het volgende citaat van een student las begreep ik het helemaal: „Toen het tentamen werd afgelast, was er gejuich. Maar dat ging al snel over in teleurstelling, want we hadden voor niets geleerd.” Voor niets geleerd? Voor niets geleerd!

Schokkend! En triest! Te triest voor woorden.

Ik ben ook te vinden op OU/CELSTEC op http://celstec.org/users/pki

Twitter @P_A_Kirschner

 

Over Paul Kirschner

Paul A. Kirschner is Universiteishoogleraar aan de Open Universiteit. Daarvoor was hij hoogleraar Onderwijspsychologie en directeur van het Fostering Effective, Efficient and Enjoyable Learning environments (FEEEL) programma aan het Welten-instituut (OU).. Hij is ook Visiting Professor Onderwijs met een leerstoel in Leren en Interactie in de Lerarenopleiding aan Oulu University (Finland). Hij is een internationaal erkende expert op zijn gebied en heeft zitting gehad in de Onderwijsraad in de periode 2000-2004 en is tegenwoordig lid van de Wetenschappelijk Technische Raad van SURF. Hij was President van de International Society for the Learning Sciences (ISLS) in de periode 2010-2011 en is tevens Fellow van de American Educational Research Association (en de eerste Europeaan die deze eer ontving). Hij is redacteur bij de hoog aangeschreven wetenschappelijke tijdschriften Journal of Computer Assisted Learning en Computers in Human Behavior, en hij is auteur van Ten steps to complex learning (Routledge/Erlbaum). Hij schrift ook regelmatig voor Didactief (de kolom KirschnerKiest over wat docenten kunnen met wetenschappelijke resultaten) en voor Van 12-18. In maart verscheen zijn nieuwe boek Urban Myths about Learning and Education. Hij wordt gezien als expert op veel gebieden en vooral computerondersteund samenwerkend leren (CSCL), het ontwerpen van innovatieve, elektronische leeromgevingen, mediagebruik in het onderwijs en het verwerven van complex cognitieve vaardigheden.

8 Reacties naar “Te triest voor woorden”

 1. Beste Paul, je blogpost zit vol suggestie en verontwaardiging. Zulks gebaseerd op één niet geverifieerde quote van een boze student, direct na een afgelast tentamen. Vervolgens laat je je op twitter laatdunkend uit over de HvA. Zou je omwille van een heldere discussie nog even willen uitleggen waar je precies verontwaardigd over bent? Dank voor de moeite! Vriendelijke groeten, Paul

  Like

 2. Beste lezers,

  Paul en ik hebben een keer of 5 met elkaar gemaild en zijn er ruimschoots uit deze discussie naar tevredenheid van beiden ;-))

  Like

 3. Beste paul,
  als ik het stukje goed begrijp, dan heb ik een gelijke ervaring meegemaakt. Nu bijna 25 jaar geleden. Ik zat in het examen bankje van de heao school in den haag. Achter mij zat een klasgenoot, die met blijdschap meedeelde dat wij voor het examen van ons hoofdvak “commerciele economie” niets hoefde te leren, het was nl een open boek tentamen. Een van de eerste die ik meemaakte.
  Ik keek hem aan en vroeg hem toen, maar wat heb je dan al die jaren hier gedaan? Hij begreep niet wat ik ermee bedoelde….
  Ik hoop dat het een gepaste aanvulling is op het verhaal, anders heb ik dit dus voor niets geschreven…..
  Met vriendelijke algarvse groet
  Maarten hesselink

  Like

 4. Dan hoef je je niet af te vragen waarom de economie naar de filistijnen is gegaan )grapje met een vleugle waarheid)

  Like

 5. Ik herken je gevoel van ‘onderwijskundige vervreemding’. Ik had hetzelfde toen ik de volgende kamervragen las: http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ocw/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2013/01/28/beantwoording-kamervragen-over-het-bericht-dat-leerlingen-na-hun-eindexamen-nog-naar-school-moeten-om-de-urennorm-te-halen.html
  Zie ook de discussie over de vervroeging van de afnamedatum van de Eindtoets Basisonderwijs van het CITO: alsof het na die datum geen zin meer heeft om iets te leren.

  Like

 6. Schokkend? Hoogstens een bevestiging dat onderwijs anno 2013 vooral dient te worden beschouwd als een positioneel goed.

  Like

Trackbacks/Pingbacks

 1. Te triest voor woorden « Monica Heikoop - 30 januari 2013

  […] Te triest voor woorden. […]

  Like

 2. Te triest voor woorden « Manuela Bazen-Steenkamp - 31 januari 2013

  […] See on onderzoekonderwijs.net […]

  Like

Geef een reactie of deel je eigen ervaringen. Graag met je volledige naam en achternaam ondertekenen, geen pseudoniemen. Anonieme reacties worden verwijderd.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: