Het is geen nieuw idee, integendeel, en veel mensen denken effectief dat onderwijs de wereld kan veranderen maar is dat effectief zo?

Larry Cuban heeft er de nodige vraagtekens bij in een recente blogpost. Het is een uitgangspunt geweest van de kritische pedagogiek zoals onder andere bekend van Horkheimer maar ook Freire.

Cuban stelt vast dat het tot nu toe zelden lukte…

Vandaag hopen veel mensen dat we sociale ongelijkheid kunnen wegwerken in onze samenleving door het onderwijs aan te passen. Het is zeker in Vlaanderen een groot probleem dat een lagere sociaal-economische status (SES) correleert met wat je studeert. Tegelijk is het naïef te denken dat je dit probleem enkel kan oplossen door onderwijs te veranderen als de rest van de maatschappij niet meewerkt.

Het is een groot probleem dat kinderen zeker in het voortgezet onderwijs zo weinig technische of beroepsrichtingen kiezen. Opvallend is wel dat in Vlaanderen dergelijke knelpuntrichtingen wel gekozen worden in het hoger onderwijs.

Een deel van de verklaring kan zijn dat het statuut en het loon dat iemand krijgt na een dergelijke richting in het secundair onderwijs zoveel slechter en meer onzeker is dan alle andere beroepen.

Als je onder andere hier niets aan doet, dan zullen veranderen in het onderwijs wellicht weinig uithalen.

Kan onderwijs de wereld veranderen? Wellicht een beetje wel, maar niet alleen.

0 0 votes
Article Rating
Abonneren
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments

Category

onderwijs